Sastanak “Radne grupe”

Published by Eko Forum on

U utorak, 6.12.2011, u prostorijama Vlade Zeničko-dobojskog kantona održan je sastanak “Radne grupe za praćenje realizacije projekata iz Okolinskih dozvola za ArcelorMittal”. Predstavnici kompanije ArcelorMittal su na tom sastanku prezentirali do sada realizovane projekte vezane za zaštitu okoliša i obrazložili zašto traže produženje rokova za realizaciju Plana aktivnosti na osnovu kojeg su dobili okolinske dozvole za svoje pogone.
Rezultati mjerenja emisija:

Eko forum je od ArcelorMittala tražio podatke o izmjerenim emisijama, da bismo provjerili ozbiljnost obećanja, kao i rezultate dosadašnjih projekata, a ti podaci su nam ranije bili nedostupni. Tražili smo ih u tri navrata i od Federalnog ministarstva za turizam i okoliš, ali iz tog ministarstva nikad nismo dobili odgovor. ArcelorMittal nam je prezentovao rezultate mjerenja sa 6 dimnjaka i izmjerene vrijednosti su veće od dozvoljenih. Emisije su daleko veće od izmjerenih, jer (kao što se vidi na fotografiji u prilogu) postoji problem difuznih emisija, koje ne idu kroz dimnjak, a koje se i ne mogu izmjeriti. ArcelorMittal nam je pokazao projekte koji bi emisije s dimnjaka trebali dovesti u dozvoljene granice, a difuzne emisije eliminisati, ali ćemo na realizaciju većine tih projekata morati čekati do 2014. godine (ti rokovi su propisani okolinskim dozvolama).

Investicije:
ArcelorMittal je od 2004. godine do danas investirao 6 miliona eura u projekte zaštite okoline i 16 miliona eura u tehnologiju. Mi smo postavili pitanje zašto ta ulaganja nisu u skladu sa preuzetim obavezama iz “Ugovora o dokapitalizaciji” iz 2004. godine: 35 miliona dolara do kraja 2007, još 65 miliona dolara do kraja 2010, i dodatnih 35 miliona dolara do kraja 2014.
Odgovor iz ArcelorMittala glasi: “Pitajte Federalnu vladu, s njima smo potpisali taj Ugovor“.

Tetovo:
Na sastanku smo čuli i zanimljive izjave predstavnika Mjesne zajednice Tetovo: “Mi nemamo problema s Mittalom, dali su nam broj telefona koji možemo zvati kad god hoćemo da se žalimo na povećanu zagađenost, nama je veći problem škola u Tetovu, jer potroši 20-30 tona uglja za sezonu… više nas zagađuje ta škola nego Čeličana“. Predstavnik općine Zenica im je na ovom sastanku obećao rješenje problema grijanja škole izgradnjom gasne termoelektrane KTG, koja će omogućiti toplifikaciju i tog dijela grada. Nije rekao po kojoj cijeni.

Grijanje:
Zanimljiv podatak u prezentaciji ArcelorMittala su količine emisija SO2 i prašine iz dimnjaka pogona Energetika. U augustu 2011. godine su emisije bile dvostruko veće od dozvoljenih, iako gradsko grijanje, koliko mi znamo, ne radi tokom tog mjeseca. Građani moraju znati da pogon Energetika proizvodi tehnološku paru za potrebe proizvodnje gvožđa tokom cijele godine. Zimi, u sezoni grijanja, potrošnja energenata u tom pogonu se poveća za cca 40%. Kad se izgradi (i ako se izgradi) termoelektrana na gas, pogon Energetike se neće ugasiti, jer to nije gradska toplana nego postrojenje bez kojeg ArcelorMittal ne može imati integralnu proizvodnju.

Na sastanku smo pitali i da li su ispoštovane mjere iz Plana aktivnosti iz januara 2009., na osnovu kojeg su dobili Okolinske dozvole (korištenje 80% plinskog goriva u pogonu Energetika nakon pokretanja Koksare i Visoke peći, godišnja potrošnja uglja do 120.000 t, smanjenje potrošnje uglja u zimskom periodu na 10 t/h)? Na to pitanje još nismo dobili odgovor. Obzirom da je sadržaj sumpora u zeničkom uglju jako visok (i do 4%), predviđeno je da se u Energetici koristi samo 20% uglja, a da se ostatak energije dobije iz plinovitih goriva. Imajući u vidu visoku cijenu zemnog gasa, kao i visoke koncentracije SO2 u zraku, mi sumnjamo da se ta odredba poštuje.

Radioaktivni otpad:
Dobili smo informaciju i o radioaktivnom materijalu koji je uskladišten unutar fabrike. Prema informaciji iz ArcelorMittala, taj otpad je uskladišten i zaštićen prema važećim propisima, inspekcije su provvjeravale i nema opasnosti za radnike, a ni za građane Zenice. Prema instrukcijama iz državne agencije za radioaktivnost, za sada se neće vršiti transport tog otpada izvan BiH, jer je pravilno zbrinut i zaštićen na odgovarajući način. Ulazne sirovine se redovno kontrolišu na radioaktivnost, tako da ni željeznicom ni kamionima radioaktivni otpad ne može ući u proizvodni proces.


Mobilna stanica za mjerenje kvaliteta zraka UNZE u Tetovu

Mobilna stanica za mjerenje kvaliteta zraka UNZE, smještena u Tetovu:


Škola u Tetovu:


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *