Regionalna deponija otpada “Mošćanica”

Published by Eko Forum on

Povodom 3 godine postojanja Regionalne deponije “Mošćanica” u Zenici, održana je manifestacija “Dan otvorenih vrata”. Tom prilikom je delegacija “Eko foruma” posjetila deponiju. Imali smo priliku da se upoznamo sa načinom rada regionalne deponije, i na licu mjesta smo se uvjerili da se u radu deponije poštuju propisi zaštite okoliša, monitoringa emisija zagađujućih materija, a upoznali su nas i sa planovima budućih aktivnosti deponije.
Rukovodstvo deponije je kao ključni problem istaklo nepostojanje institucije koja bi bila ovlaštena za regionalno upravljanje otpadom. Iako je deponija projektovana tako da pokriva područje dva kantona, samo polovina općina koristi usluge deponije, što se pravda visokom cijenom transporta i deponovanja. Cijena deponovanja bi mogla biti manja ako bi se sve općine obavezale na korištenje usluga regionalne deponije.
Problem reciklaže, odnosno korištenja iskoristivog otpada nije riješen, jer ne postoji zakonski okvir za te djelatnosti. Postoji rizik da se korištenjem iskoristivih komponenti otpada (sekundarne sirovine, papir, PET ambalaža, staklo, metali i sl.) profit prelijeva u privatne ruke, što bi umanjilo ekonomsku opravdanost postojanja regionalne deponije. Taj problem bi se mogao riješiti uspostavljanjem regionalnog centra za upravljanje otpadom, koji bi imao nadležnosti davanja “koncesija” za prikupljanje i odvajanje iskoristivog otpada.

Deponija

Predstavnici “Eko foruma” su postavili pitanje odlaganja opasnog i animalnog otpada, koji regionalna deponija sada ne prima, a koji se do sada odlagao na odlagalište “Siđe”. Nažalost, odgovor na to pitanje nismo dobili.
Dobili smo informaciju da je firma “Alba” Zenica napravila postrojenje za spaljivanje animalnog otpada, ali da se još uvijek čeka izdavanje okolinske dozvole za taj pogon od strane Federalnog ministarstva. Međutim, i nakon puštanja tog pogona u rad, ostaje otvoren problem kontrole proizvođača tog otpada (mesnice, klaonice,…), odnosno kako obezbijediti mehanizme koji će proizvođače primorati da taj otpad zbrinjavaju na odgovarajući način.
U povratku s deponije, primijetili smo da je putna komunikacija do deponije izuzetno opterećena teškim kamionima koji transportuju kamen koji se eksploatiše sa bivšeg površinskog kopa rudnika Zenica. Usljed tako povećanog obima saobraćaja, ta saobraćajnica je prilično oštećena i vrlo brzo će zahtijevati sanaciju.

Euroasfalt

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *