In memoriam: prof.dr. Mustafa Omanović

Published by Eko Forum on

Danas, 7. aprila 2011, navršavaju se dvije godine otkako nas je napustio pionir ekologije u Zenici, prof.dr. Mustafa Omanović.
Rođen je 1931. godine u Mostaru a školovao se u Travniku i Sarajevu. Bio je izuzetan stručnjak iz oblasti hemije i zaštite okoline, a 1995. godine ga je Internacionalna liga humanista proglasila “Humanistom decenije“. Bio je istaknuti borac u „Eko pokretu“, ekspert UN-a za održivi razvoj i okoliš, te predsjednik Balkansk asocijacije za zaštitu okoliša. Mustafa Omanović je sav svoj život podredio za dobrobit i prosperitet Zenice, a njegovi naučni radovi će biti garant podsjećanja na njegovo ime i djelo.

Njegov naučnoistraživački opus je počeo radovima i knjigama o hemijskim i instrumentalnim metodama ispitivanja materijala, nastavljen je standardizacijom i kvalitetom, a od 1980-tih godina počinje sa istraživanjima u zaštiti okoline, zagađenjem ekosistema, odnosno istraživanjima zagađenja vode, vazduha i tla. Posebno bi trebalo istaći njegova upozorenja prije pokretanja integralne proizvodnje u ArcelorMittal Zenica, da se nipošto ne pokreće koksara, jer se posljedice koje njen rad ima na zdravlje ljudi ne mogu opravdati ekonomskom dobiti. Nažalost, tadašnji donosioci odluka ga nisu poslušali.
Prof.dr. Mustafa Omanović je svojim djelima inspirisao mnoge Zeničane da svoje sfere interesovanja prošire brigom i borbom za zaštitu i očuvanje okoliša. Nadamo se da će se neko od tih Zeničana sjetiti da pokrene inicijativu da neka zenička ulica dobije ime po ovom plemenitom čovjeku.
Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *