Zašto se ne objavljuju kompletni rezultati mjerenja zagađenosti zraka pomoću mobilne stanice UNZE na lokaciji mjernog mjesta TETOVO?

Published by Eko Forum on

Na zvaničnoj stranici općine Zenica www.zenica.ba objavljuju se rezultati kontinuiranih mjerenja zagađenosti zraka u Zenici pomoću dvije mobilne automatske stanice. Na mjernom mjestu TETOVO je postavljena mobilna automatska stanica Univerziteta u Zenici (UNZE), a na mjernom mjestu INSTITUT je mobilna automatska stanica Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Dok su objavljeni rezultati mobilne mjerne stanice ZDK redoviti i kompletni, podaci mobilne mjerne stanice UNZE su neredoviti i nekompletni. Karakterističan je primjer objavljenih/neobjavljenih rezultata mjerenja satnih prosjeka koncentracija NO, NO2, NOx, CO i SO2 u dane 22 i 23. decembra 2010. godine na mjernom mjestu TETOVO.
Primjećuje se slijedeće:

  1. Nedostaju rezultati mjerenja satnih prosjeka koncentracija lebdećih čestica PM10 .
  2. Nedostaju rezultati mjerenja koncentracija benzena.
  3. Rezultati mjerenja satnih prosjeka NO, NO2, NOx, CO i SO2 za dan 22. decembar 2010. godine dati su samo za period od 0-14 h, a za dan 23. decembar samo za period od 6-24 h.
  4. U periodu mjerenja od 8-14 h dana 22. decembra 2010. godine bio je nagli porast koncentracija CO ali se ne zna kad je došlo do pada koncentracija jer nisu objavljeni podaci satnih prosjeka koncentracija CO sve do 6 h slijedećeg dana, 23. decembra 2010. godine.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *