Saopštenje za javnost povodom ekološkog incidenta u rijeci Bosni u naselju Kanal

Published by Eko Forum on

Članovi zeničkih udruženja „Eko Forum“ i „Akcija građana“, u nedjelju, u više navrata boravili su na lokalitetu naselja Kanal, gdje je u subotu popodne primjećena velika količina crne masne tekućine i mrtve ribe u rijeci Bosni, na mjestu ispusta otpadnih voda iz industrijskih postrojenja, oko 200 metara nizvodno od brane. Primjećena tekućina je masna i crna, te po svom izgledu i mirisu podsjeća na katran i njemu slična jedinjenja, materijal koji se javlja kao nusproizvod industrijske ili proizvodnje iz termoenergentskih postrojenja, pa smatramo da je za ovaj ekološki incident odgovorna jedna od kompanija koje koriste ovaj odvodni kanal.

“Eko Forum” Zenica ovim povodom izražava veliku zabrinutost zbog činjenice da je u rijeku Bosnu na ovome mjestu do sada isteklo više od 30 hiljada kubnih metara zagađene vode, kontaminacija rijeke traje već duže od 24 sata i izvjesno je da će se proširiti na susjedne općine. 

Nadležna vodoprivredna inspekcija, Uprava civilne zaštite, dežurni kantonalni tužilac i inspektor MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, koji su vršili uviđaj do kasnih večernjih sati u noći sa subote na nedjelju, nisu uspjeli pronaći izvor zagađivanja rijeke Bosne, što je veoma zabrinjavajuće, a s obzirom da su se ovakvi incidenti i ranije bilježili tokom dana vikenda, da se naslutiti da se ni ovo nije desilo slučajno.

Apelujemo na nadležne inpekcijske, policijske i pravosudne organe da što prije utvrde ko je odgovoran za uništavanje ribljeg fonda i ispuštanje otrovne katranske tekućine u rijeku Bosnu, te da se primjereno sankcionišu krivci za ovaj ekološki incident.

Molimo stanovništvo da ne upotrebljava ribu ulovljenu na mjestu gdje je primjećena masna mrlja u rijeci Bosni, s obzirom da je riba zatrovana, a njeno konzumiranje može dovesti do posljedica štetnih za zdravlje. 
Zahvaljujemo se nadležnim službama što su reagovale i došle na lice mjesta, odmah nakon dojave o ovom incidentu.

Dipl. ing. Hasan Kreho,
predsjednik “Eko Foruma” Zenica

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *