Drvo prijateljstva 2023

Published by Eko Forum on

Četvrti puta po redu, u okviru regionalne inicijative “Drvo prijateljstva”, uspjeli smo zajednički zasaditi 450 stabala u 9 gradova Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, šaljući simboličnu poruku i podižući svijest o jednom od najgorućih problema u regionu – zagađenju zraka. Ove godine akciju su realizovali Eko Forum iz Zenice, Fondacija za razvoj i demokratiju iz Sarajeva, Institut za teritorijalno upravljanje okolišem iz Tirane, Let’s Do It iz Peći, Air Care iz Skoplja, KOD iz Podgorice, Udruženje Krokodil iz Beograda i Udruženje za razvoj grada iz Bora, uz podršku i koordinaciju Evropskog fonda za Balkan iz Beograda.


Ovogodišnje, 4. izdanje regionalne inicijative “Drvo prijateljstva” dokaz je da zajednički napori svih naših partnera uključenih u tradicionalne koordinisane akcije sadnje širom gradova regiona mogu biti nevjerovatno ulijevanje energije i pozitivne promjene na lokalnom nivou.


Uz podršku komunalnih preduzeća za održavanje gradskog zelenila, lokalnih nevladinih organizacija, škola i građana, akcije sadnje imale su sve elemente stvaranja osjećaja prijeko potrebnih društvenih događaja koji su simbol solidarnosti, zajedničke borbe protiv zagađenog zraka i prave posvećenosti zaštiti prirodne sredine.

Organizovana je sadnja drveća prijateljstva u školskim dvorištima, gradskim parkovima i javnim prostorima kojima nedostaje više zelenila, kao način da se napune i unaprijede gradska „prirodna“ pluća.


U Prištini, naše partnere iz organizacije “Let’s Do It Peja” podržali su gradonačelnik Preparim Rama i radnici gradskog zelenila u sadnji 50 stabala u parku Toukbashqe.

“Vrijedni radnici gradskog zelenila pomogli su u realizaciji fantastičnog plana da se zasadi veliki broj drveća i cvijeća koji će donijeti ljepotu prirode u svaki kutak našeg glavnog grada. Takođe bih želio da se zahvalim organizacijama Let’s Do It Peja i EcoZ za sadnju drveća u parku Toukbashqe uz podršku Evropskog fonda za Balkan. Zajedno možemo napraviti veliku razliku i stvoriti ljepše i zdravije okruženje za sve” – Preparim Rama. 

Isti duh zajednice i koncentracija grupe angažovanih građana bio je vidljiv i u Podgorici. Naši partneri iz Organizacije KOD okupili su blizu 50 učesnika, predstavnika lokalnih nevladinih organizacija, lokalnog komunalnog preduzeća Zelenilo d.o.o., dok su akciju podržali lokalna kancelarija NDI Crne Gore, Savez gluhih Crne Gore, Centar za aktivno starenje, Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore, ozelenimo.me, kao i brojni sugrađani. Jedna od organizacija koja je podržala akciju osigurala je da svaki od učesnika dobije malu sadnicu masline koju bi mogao posaditi u svom dvorištu ili negdje drugdje.

Inicijativa „Drvo prijateljstva“ je prilika da pokažemo da su naše ideje i akcije usklađene i povezane i da zajedno možemo ostvariti cilj koji prevazilazi svaku zajednicu, stvarajući tako mrežu dobrih namjera koja širi svijest o važnosti ekologije i zelenih politika uopšte na vrlo konkretan način – kaže Miodrag Vujović iz Organizacije KOD.

“Ova dva primjera iz cijele regije služe kao pravi znak da je regionalna koordinirana inicijativa sadnje drveća prerasla u tradicionalnu aktivnost za nas i naše partnere i da nastavlja služiti kao primjer regionalne solidarnosti kada je u pitanju podizanje svijesti o zagađenju zraka, tla i vode kao uobičajenih problema u regionu. Cilj ove zajedničke sadnje bio je još jednom pokazati da je preuzimanjem individualne odgovornosti i upozoravanjem javnosti na ozbiljnost zagađenja zraka i klimatskih promjena moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.” – izjavila je Aleksandra Tomanić iz Evropskog fonda za Balkan.

Želimo se zahvaliti Evropskom fondu za Balkan za podršku u realizaciji akcije, gradskoj upravi (Sektoru za ekologiju i komunalne poslove grada Zenice) za pomoć pri izboru sadnica i lokacije za sadnju i koordinaciju sa preduzećem Alba d.o.o. Zenica, Dadi Ruviću za profesionalne fotografije i video, te nastavnicima i učenicima Osnovne škole “Mak Dizdar” i Srednje medicinske škole. Želimo se zahvaliti i našem sugrađaninu Bajramović Adisu, koji je samoinicijativno počastio sve učesnike akcije sokovima i grickalicama.
Do naredne godine i nove akcije “Drvo prijateljstva”!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *