Drvo prijateljstva 2022

Published by Eko Forum on

Danas je u okviru regionalne akcije “Drvo prijateljstva” u zeničkom naselju Blatuša posađeno 50 novih odraslih stabala. U akciji su pored aktivista Eko foruma, radnika preduzeća Alba Zenica, učestvovali studenti II godine građevinarstva s Politehničkog fakulteta, te učenici i nastavnici osnovnih škola “Musa Ćazim Ćatić” (područna škola Blatuša) i “Mak Dizdar”. Posebnu zahvalnost dugujemo Adnanu Mešinoviću, dipl.inž. hortikulture iz Sektora za ekologiju i komunalne poslove grada Zenice, koji nam je pružio nesebičnu stručnu pomoć prilikom odabira sadnica i lokacija.

Autor fotografija: Dado Ruvić, dron.ba


Raduje nas da je ova akcija potakla i druge naše sugrađane na slične aktivnosti. Jedna naša sugrađanka odlučila je donirati značajna novčana sredstva za nabavku većeg broja sadnica, pod uslovom da ostane anonimna. Dobili smo sredstva i od Unicredit banke, te ćemo narednih dana organizovati još jednu lokalnu akciju sadnje drveća u gradu.

Regionalna akcija “Drvo prijateljstva” realizovana je uz podršku Evropskog fonda za Balkan (EFB) iz Beograda, a proveli su je Eko Forum iz Zenice, Fondacija Heinrich Bell iz Tirane, Fondacija za razvoj i demokratiju iz Sarajeva, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Let’s Do It iz Peći, Air Care iz Skoplja, OZON i KOD iz Podgorice, Pro.Tok21 iz Smedereva, Asocijacija za razvoj grada iz Bora, i K Town iz Kosjerića.


Nedavno je Evropska agencija za okoliš objavila podatke o urbanom zelenilu u evropskim gradovima. Raduje nas da je Zenica po svim kriterijima najzeleniji grad u Bosni i Hercegovini i među najzelenijim gradovima u Evropi. Tu laskavu titulu trebamo sačuvati, ne samo ovakvim akcijama i nego i odgovornim ponašanjem i čuvanjem pluća našeg grada od vandala i neodgovornih pojedinaca.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *