Okrugli sto o kvalitetu zraka u učionicama, 11.11.2021

Published by Eko Forum on

Eko forum Zenica, uz podršku OSCE misije u BiH, u okviru projekta “Misli o prirodi!”, koji uz finansijsku podršku Švedske implementira Centar za promociju civilnog društva, organizovao je 11.11.2021 okrugli sto o kvalitetu zraka u učionicama. Cilj okruglog stola bilo je ukazivanje na moguća rješenja za unapređenje kvaliteta zraka u učionicama u školskim objektima u Zeničko-dobojskom kantonu.

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, Pedagoškog zavoda ZDK, JU Predškolski odgoj i obrazovanje, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK, Aktiva direktora osnovnih škola ZDK, Aktiva direktora srednjih škola ZDK, autorice studije iz Kantona Sarajevo prof.dr. Sanela Klarić i prof.dr. Aida Kulo Ćesić, dr.spec. Elma Kuduzović iz JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, te predstavnici kompanije Mann+Hummel iz Tešnja i iz Njemačke.

Na okruglom stolu doneseni su sljedeći zaključci:

  • Studije koje je na osnovu istraživanja provedenog u školama u Kantonu Sarajevo objavila organizacija “Green Council” predstavljaju koristan materijal i mogu biti podloga za buduće projekte i u Zeničko-dobojskom kantonu. Studije su dostupne na web stranici udruženja Green Council:
    Utjecaj zagađenosti unutrašnjeg zraka na zdravlje ljudi i ekonomiju u Bosni i Hercegovini
    Studija kvaliteta unutarnjeg zraka u odabranim zgradama obrazovnih institucija u Kantonu Sarajevo
  • Projekti utopljavanja školskih objekata koji se sve više provode treba da se provode na osnovu pravila struke i uz maksimalno korištenje prirodnih materijala i proizvoda iz Bosne i Hercegovine.
  • Nakon provođenja projekata utopljavanja i energetske efikasnosti potrebno je izvršiti i energetski audit, te utvrditi energetski razred tih objekata, što da sada nije bila praksa.
  • Prije provođenja mjera na unapređenju energetske efikasnosti i/ili unapređenja kvaliteta zraka potrebno je izvršiti mjerenja i utvrditi nulto stanje, kako bi se mogli ocijeniti efekti provedenih mjera.
  • U budžetima i fondovima već postoje značajna sredstva koja bi se mogla koristiti za ove namjene i pravilnim planiranjem i transparentnim trošenjem predložene mjere mogu se provesti u relativno kratkom vremenu.
  • Neophodno je lokalizirane podatke o posljedicama zagađenog zraka (posebno za područja koja se nalaze u blizini velikih zagađivača) na zdravlje stanovništva učiniti javno dostupnim.
  • Potrebno je provesti pilot projekat u školama koje su izložene najvećem zagađenju zraka na način kako je to provedeno u Kantonu Sarajevo, sa mjerenjem koncentracija zagađujućih materija, sa i bez provedenih mjera energetske efikasnosti, sa i bez uređaja za filtriranje unutrašnjeg zraka.

Snimak okruglog stola dostupan je na našem YouTube kanalu.


Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *