Dan bez automobila

Published by Eko Forum on

22. septembar je međunarodni “Dan bez automobila”, kad se ljudi potiču da se umjesto vožnje u automobilima voze javnim prevozom, biciklom, drugim ekološkim načinima prevoza ili pješače. Za one koji mogu raditi od kuće, i posao na daljinu računa se kao učešće u obilježavanju ovog dana. To je izvrsna šansa da naše ulice ponovo vratimo ljudima.

Zeničke ulice pretrpane su automobilima

Dan se obilježava u okviru evropske sedmice mobilnosti tokom koje se gradovi i zemlje EU takmiče koji će svojim građanima pružiti bolje uslove za alternativni prevoz, u cilju smanjenja emisija zagađenja u zrak.

Grad Zenica je počeo prilagođavati gradski saobraćaj alternativnim vidovima prevoza obilježavanjem biciklističkih staza, uvođenjem sistema za iznajmljivanje bicikala i izgradnjom stalaka za bicikle, ali je automobila još uvijek previše, nedostaje parking prostora, javni prevoz je loš i opterećen političkim problemima, tako da ima puno prostora za poboljšanja.

Moderno saobraćajno rješenje za biciklistički i stacionarni saobraćaj

Ovaj dan dobra je prilika da se podsjetimo da bi grad koji se diči EBRD titulom “zelenog grada” mogao bolje organizovati svoj saobraćaj, kako pokretni, tako i onaj stacionarni. Jedno od isprobanih rješenja je uvođenje jednosmjernog saobraćaja na nedovoljno široke gradske ulice, kako bi se biciklističke staze izmjestile sa pretijesnih trotoara, napravio prostor za parkiranje automobila i zaštitili pješaci.

Pauk u Zenici uklanja samo vozila s označenih mjesta za parkiranje

Enrique Peñalosa, nekadašnji gradonačelnik grada Bogote u Kolumbiji izjavio je: “Razvijena država nije ona u kojoj siromašni imaju auto, nego ona u kojoj bogati koriste gradski prevoz!”

Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *