Radar 50 puta efikasniji od inspekcije

Published by Eko Forum on

BOF čeličana
BOF čeličana

U augustu 2019. godine Eko forum je od Federalne uprave za inspekcijske poslove tražio pristup podacima o inspekcijskim pregledima izvršenim u pogonima i postrojenjima kompanije ArcelorMittal Zenica. Nakon tri mjeseca i nekoliko urgencija, konačno smo dobili tražene podatke, koji su poražavajući.

Tokom tri godine (od januara 2017. do septembra 2019.) naplaćeno je ukupno 59.700 KM kazni za prekomjerno zagađenje ili manje od 20.000 KM godišnje. Samo jedan stacionarni radar u Tuzli evidentirao je prošle godine 915.000 KM kazni za prekoračenje brzine motornih vozila, što znači da je taj radar naplatio 50 puta više kazni za prekoračenje brzine nego Federalna inspekcija za prekomjerno zagađenje u Zenici. Radar tokom jedne sedmice naplati onoliko koliko inspekcija naplati tokom cijele godine. Vlastitim očima pogledajte predstave u Beogradu, nosom i plućima mogli smo se uvjeriti da je razloga za naplaćivanje kazni bilo daleko više nego što je izdato prekršajnih naloga.

Inspekcija nije toliko neefikasna kad se radi o drugim vrstama prekršaja, jer su samo od 17.5. do 4.7.2019. godine izdali 1186 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim efektom u iznosu od 1.706.110 KM na području 7 kantona u Federaciji BiH. Zagađivači kod inspekcije očigledno imaju povlašteni status.

Zdravlje Zeničana je najjeftinija roba u Federaciji BiH, jer 20.000 KM kazni godišnje neće natjerati zagađivače da poštuju propise, da ulažu milione u filterska postrojenja i da na vrijeme realizuju obaveze iz okolinske dozvole… a i činjenica da okolinska dozvola za deponiju Rača nije još ni u planu, nego inspekcija sugeriše izradu “novog plana upravljanja otpadom” pokazuje da smo daleko od rješenja ekoloških problema i “Zelenog grada”.

Ako dočekamo da se konačno sastane Dom naroda parlamenta FBiH, pa da se usvoji novi Zakon o zaštiti okoliša, ima šanse da se maksimalna kazna za zagađenje poveća na 200.000 KM, kako stoji u Zakonu o prekršajima. Sve do tada, inspekcija će izricati mizerno male kazne, koje samo stimulišu zagađenje.

U prilogu možete pročitati odgovor federalne inspekcije.

Radar u Tuzli
Radar u Tuzli

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *