Otvoreno pismo vijećnicima Gradskog Vijeća, gradskoj upravi i građanima Zenice

Published by Eko Forum on

Kao građani Grada Zenice, razočarani smo postupcima u Gradskom vijeću Grada Zenice, koje se bavi ličnim i političkim sukobima i kadrovskim egzibicijama, a potpuno zanemaruje interese građana koji su ih birali. Očigledno je da ne postoji politička volja niti zrelost da Grad ide naprijed i da se razvija, te se propuštaju donijeti odluke koje su od ključnog značaja za Grad i građane.

Posebno smo zabrinuti nakon 37. sjednice Vijeća, održane 29.05.2019, koja je nakon cijelog dana jalovih rasprava i ličnih uvreda prekinuta bez ikakvih bitnih odluka. Na sjednici bez obrazloženja nisu usvojeni Izvještaj o izvršenju budžeta za 2018. godinu, niti prijedlog Zaključka o rasporedu viška prihoda, jedino je izvršena smjena predsjedavajućeg vijeća kao da je to u ovom momentu najbitnija stvar za Grad Zenicu.

S obzirom na posljedice koje po Grad ima nedonošenje ovih odluka, kao što su nemogućnost ispunjavanja obaveza po ugovoru za formiranje joint-venture kompanije Toplana Zenica, neplaćanje rate kredita za GGM, gasifikacije grada, itd., pozivamo Gradsko Vijeće i gradsku upravu da se uozbilje i djeluju u interesu građana. Sva otvorena pitanja zbog kojih te odluke nisu usvojene treba raspraviti, usaglasiti i usvojiti na sljedećoj sjednici Gradskog Vijeća koju treba hitno zakazati u najkraćem roku, kako Grad ne bi bio izložen nepotrebnim troškovima.

Ukoliko se desi da, zbog neozbiljnosti onih koje smo demokratski izabrali da vode Grad, ostanemo bez izvora grijanja, zahtijevamo da se pod hitno pripremi rezervni plan za izvor toplote za grijanje. Mi kao nevladin sektor nudimo sve svoje ideje, resurse i kapacitete da bi se došlo do takvog rješenja.

Grad koji je kreditno prezadužen, opterećen brojnim problemima poput centralnog grijanja, zagađenja zraka, stacionarnog saobraćaja, javnog prevoza, industrijskog otpada, izuzetno nepovoljne strukture privrede, nepostojanja novih investicija, talac politike viših nivoa vlasti koji su uzurpirali gradski prostor prljavom industrijom, garnizonom i zatvorom, koji puni federalni i državni budžet i to plaća zdravljem svojih građana, ne može sebi priuštit luksuz da se bavi politikanstvom, ličnim animozitetima i borbom za pozicije, nego mora hitno početi da rješava nabrojane probleme.

Forum građana Zenice                                                                            EKO Forum Zenica


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *