Zeničani, jeste li za kompromis ili niste?

Published by Eko Forum on

Neformalna grupa građana Zenice zakazale je protestno okupljanje pod nazivom “Građanski protesti BEZ Kompromisa Mittal Napolje pravo na život“, u nedjelju, 27. januara 2019 u 12 sati na Trgu Alije Izetbegovića.

Organizatori protesta su (s punim pravom) nezadovoljni rezultatima naše borbe za ekološki održivu Zenicu, neradom pravosuđa i beskrajnim kašnjenjem i odlaganjem ekoloških projekata u ArcelorMittalu.

Eko forum NIJE organizator ovih protesta, ne slažemo se sa sloganom “bez kompromisa”, jer smatramo da je moguće imati i industrijsku proizvodnju i zagađenje u prihvatljivom nivou, jer smo to vidjeli u drugim državama i to smo uvijek naglašavali.

S druge strane, bilo koju građansku incijativu koja ukazuje na probleme, koja kritikuje nerad organa vlasti i neodgovorno ponašanje kapitala treba podržati. Ovi protesti neće otjerati investitore, ali mogu pokazati da nam je još uvijek stalo i da ne odustajemo od borbe da postignemo moguće – život dostojan čovjeka u XXI vijeku.

Tužilaštva su nedavno utvrdila da niko nije kriv za zagađenje Zenice, katastar zagađivača još uvijek ne postoji, iako je kanton izdvojio značajna sredstva za njegovo uspostavljanje, ali je vođenje tog projekta povjerio nezaobilaznim “ekspertima” koji su više puta pokazali da im je draži Mittalov novac nego naše i njihovo vlastito zdravlje.

Pitamo ArcelorMittal da li bi pristao na ovakav kompromis: na tržištu se nedavno pojavio uređaj pod nazivom “Xiaomi MI pročišćivač zraka” koji košta oko 600 KM, a može da prečisti zrak površine prosječnog stana (35-60 m2). Ako je kompaniji ArcelorMittal preskupo da instalira filtere na svoja postrojenja, neka svim domaćinstvima koja ne lože ugalj kupe po jedan ovakav uređaj, da barem u kućama i stanovima dišemo normalan zrak. Za javne prostore neka se pobrine vlast koja nema petlje suprostaviti se velikim zagađivačima. Kako je izgovor za zagađenje uvijek da “nije kriva industrija nego kućna ložišta”, a često se čuje i laž da u Zenici ima oko 30.000 kućnih ložišta na ugalj, ta investicija ne bi bila ni desetak miliona KM. Tako ćemo saznati i koliko zaista ima kućnih ložišta na ugalj.

Pedesetak kilometara sjeverno od Zenice postoji i fabrika filtera koja razvija i uskoro će u ponudi imati i ovakve proizvode, tako bismo mogli jačati i domaću privredu.

Ukoliko se na proteste zakazane u nedjelju odazove premalo građana, predlažemo i drugi kompromis – neka novac koji već godinama obećava da će uložiiti u ugradnju filtera, ArcelorMittal uloži da nama kojima smeta zagađenje obezbijedi preseljenje u druge gradove. I vuk sit i ovce na broju.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *