Regionalna omladinska konferencija “Vučko 2018”

Published by Eko Forum on

Friedrich-Ebert-Stiftung BiH i Forum lijeve inicijative (FLI) osmi put za redom organizuje omladinsku konferenciju VUČKO. Cilj konferencija je da mladim ljudima iz regiona, prije svega predstavnicima progresivnih političkih stranaka, omogući umrežavanje i razmjenu iskustava u određenim oblastima.
Konferencija se ove godine održava od 29.08. – 02.09.2018. u Sarajevu, a tema konferencije su “Klimatske promjene i ekološki održiv način privređivanja”. Učesnici su mladi iz čitavog regiona jugoistočne Evrope.
U okviru programa oko 70 učesnika je posjetilo dva postrojenja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije u Vitezu i u Kaknju, a sa predstavnicima Eko foruma Zenica u lokalnoj razvojnoj agenciji ZEDA razgovarali su o prijetnjama koje zagađenje zraka, voda i tla nosi sa sobom. Nakon prezentacije “Industrijsko zagađenje: problemi i rješenja”, učesnici su vodili diskusiju o tome šta mladi ljudi mogu uraditi kako bi se stanje sa zagađenjem popravilo. Teme koje je prezentacija obuhvatila su:

  • Industrijski kapaciteti BiH nekad i sad
  • Čime su zagađeni zrak, tlo i voda u Bosni i Hercegovini, posebno u Zenici?
  • Izgovori “zašto ne može bolje”
  • Može li se zagađenje smanjiti i kako?
  • Koje metode je Eko forum koristio da se izbori za zdraviji okoliš?
  • Šta još nedostaje da bi se zagađenje smanjilo?
  • Šta i ko može uraditi ubuduće?

Glavna poruka bila je da je moguće imati i zaposlenje i čist okoliš, ali da to zahtijeva znanje, vladavinu zakona i odgovornost, kako industrije, tako i organa vlasti.
Iako su neki učesnici postavili pitanje do kad se Eko forum namjerava “boriti s vjetrenjačama” jer su stekli utisak da se ne nazire kraj borbe s problemima zagađenja, bilo je i pozitivnih komentara, pa su neki od učesnika izrazili želju da se pridruže Eko forumu kao aktivisti.0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *