Regionalna omladinska konferencija “Vučko 2018”

Published by Eko Forum on

Friedrich-Ebert-Stiftung BiH i Forum lijeve inicijative (FLI) osmi put za redom organizuje omladinsku konferenciju VUČKO. Cilj konferencija je da mladim ljudima iz regiona, prije svega predstavnicima progresivnih političkih stranaka, omogući umrežavanje i razmjenu iskustava u određenim oblastima.
Konferencija se ove godine održava od 29.08. – 02.09.2018. u Sarajevu, a tema konferencije su “Klimatske promjene i ekološki održiv način privređivanja”. Učesnici su mladi iz čitavog regiona jugoistočne Evrope.
U okviru programa oko 70 učesnika je posjetilo dva postrojenja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije u Vitezu i u Kaknju, a sa predstavnicima Eko foruma Zenica u lokalnoj razvojnoj agenciji ZEDA razgovarali su o prijetnjama koje zagađenje zraka, voda i tla nosi sa sobom. Nakon prezentacije “Industrijsko zagađenje: problemi i rješenja”, učesnici su vodili diskusiju o tome šta mladi ljudi mogu uraditi kako bi se stanje sa zagađenjem popravilo. Teme koje je prezentacija obuhvatila su:

  • Industrijski kapaciteti BiH nekad i sad
  • Čime su zagađeni zrak, tlo i voda u Bosni i Hercegovini, posebno u Zenici?
  • Izgovori “zašto ne može bolje”
  • Može li se zagađenje smanjiti i kako?
  • Koje metode je Eko forum koristio da se izbori za zdraviji okoliš?
  • Šta još nedostaje da bi se zagađenje smanjilo?
  • Šta i ko može uraditi ubuduće?

Glavna poruka bila je da je moguće imati i zaposlenje i čist okoliš, ali da to zahtijeva znanje, vladavinu zakona i odgovornost, kako industrije, tako i organa vlasti.
Iako su neki učesnici postavili pitanje do kad se Eko forum namjerava “boriti s vjetrenjačama” jer su stekli utisak da se ne nazire kraj borbe s problemima zagađenja, bilo je i pozitivnih komentara, pa su neki od učesnika izrazili želju da se pridruže Eko forumu kao aktivisti.



0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *