Projekcija filma “Plavo srce” u petak kod Mosta hrabrih žena u Kruščici

Published by Eko Forum on

Pozivamo sve članove i simpatizere Eko foruma Zenica na projekciju filma “Plavo srce”, koja će se održati u petak, 24.8. kod Mosta hrabrih žena u Kruščici.

Projekcije počinje u 21:00 i ulaz je slobodan.

Zeničani piju vodu iz Kruščice, a izgradnja hidroelektrana u području vodozahvata mogla bi ugroziti to izvorište. Nažalost, malo Zeničana je spremno podržati borbu mještana Kruščice koji se već duže vrijeme suprotstavljaju nastojanjima tajkuna da ovu vodu otmu radi vlastitog profita. Pokažimo našim odlaskom na projekciju filma da nam je stalo do vode, pravde i čistog okoliša.

Za više informacija o filmu posjetite web stranicu blueheart.patagonia.com.

Ovaj film je dio kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” (www.balkanrivers.net), koju provode Patagonia, Euronatur i Riverwatch sa lokalnim partnerima. Nažalost, više od 3000 hidroenergetskih objekata je planirano ili je u procesu izgradnje na posljednjim evropskim divljim rijekama na Balkanu koje će uzrokovati ogromne štete ovim rijekama, prirodi i lokalnim zajednicama. Film “Plavo srce” govori o borbi za rijeku Vjosu u Albaniji, najveću slobodnotekuću rijeku u Evropi, o naporima da se sačuva ugroženi balkanski ris u Makedoniji i o ženama Kruščice u Bosni i Hercegovini koje već godinu dana dežuraju na mostu i sprječavaju početak izgradnje hidroelektrana na rijeci Kruščici.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *