Čija je Rača i kome grad Zenica pokloni 14 miliona KM godišnje?

Published by Eko Forum on

Industrijska deponija Rača zauzima površinu od oko 700.000 m2 na području grada Zenica. Trenutno deponiju, bez važeće okolinske dozvole, koristi kompanija ArcelorMittal Zenica, za odlaganje troske i drugog industrijskog otpada, te veća grupa neidentifikovanih privatnih osoba koje vrše iskop i eksploataciju berne, odnosno metalnog otpada koji je deponovan iz željezare tokom prethodnih 125 godina.

Prema podacima iz katastra, vlasnici deponije Rača su grad Zenica i preduzeće “Željezara” Zenica:
– Parcela 3392 Zenica-Gradišće površine 133.042 m2 – vlasnik GRAD ZENICA
– Parcela 3386 Zenica-Gradišće površine 68.099 m2 – vlasnik DS-R.M.K.R.O.ŽELJEZARA ZENICA
– Parcela 3403 Zenica-Gradišće površine 418.666 m2 – vlasnik DS-R.M.K.R.O.ŽELJEZARA ZENICA
– Niz manjih parcela ukupne površine oko 90.000 m2 – uglavnom privatni vlasnici

Preduzeće “Željezara” u stečaju u stvari nije vlasnik tog zemljišta. Vijeće Općine Zenica 6.11.2000. godine donijelo je Zaključak o preuzimanju dijela zemljišta koje je u katastru i zemljišnim knjigama bilo upisano kao korisništvo “Željezare” Zenica, kao način izmirenja duga za KGZ nastalih u prethodnom periodu.
Tako je Općina postala vlasnik zemljišta u kojem je sada poslovna zona “Zenica 1”, ali i kompletne deponije Rača (sa parcelama 3386 i 3403).

U novembru 2010. godine, Općina Zenica i ArcelorMittal Zenica potpisali su Protokol o korištenju industrijske deponije Rača, kojim je Općina Zenica kompaniji ArcelorMittal dozvolila trajno deponovanje industrijskog otpada na Raču bez ikakve naknade ili dodatnog uslovljavanja. Inače, komunalna deponija “Mošćanica” odlaganje otpada naplaćuje od 25 do 50 KM po toni otpada. Deponovanje na Rači je besplatno.

Okolinskom dozvolom za pogone i postrojenja kompanije ArcelorMittal Zenica, koju je izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma 3.4.2017 godine, predviđena je obaveza operatera da za industrijsko odlagalište Rača pribavi okolišnu dozvolu u skladu s propisima FBiH. Do danas ArcelorMittal nije podnio zahtjev za izdavanje dozvole, ta deponija se koristi protivzakonito, a nadležna (federalna) inspekcija ne reaguje.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ne zna da je vlasnik Rače 100% grad Zenica, nego misli da su vlasnici 1/3 ArcelorMittal a 2/3 Grad Zenica. Federalna inspekcija je u posljednjih 7 godina samo dva puta bila na Rači, 6.10.2015 i 16.2.2016, ali nije im zasmetalo to što deponija nema okolinsku dozvolu, nego su bili zadovoljni postojanjem Protokola iz 2010. godine, te Planom prilagođavanja i rehabilitacije koji je gradu Zenici kao vlasniku deponije izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma 6.10.2015.

Prema Planu upravljanja otpadom kompanije ArcelorMittal iz 2016 godine, godišnje se na Raču odloži oko 668.000 tona otpada, što po cijeni s deponije Mošćanica od 25 KM/t iznosi skoro 14 miliona KM + PDV, koje grad Zenica svake godine pokloni kompaniji ArcelorMittal. Samo za tri godine, ta naknada mogla je vratiti kompletan kredit kojim se grad zadužio za GGM narednih 25 godina. Naravno, bez umišljaja.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *