Na javnoj tribini najavljena istraživanja utjecaja zagađenja na zdravlje Zeničana

Published by Eko Forum on

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu je na zahtjev Eko foruma obezbijedila prisustvo američkog eksperta za pitanja utjecaja zagađenja zraka na zdravlje u BiH. U okviru svog tromjesečnog boravka u BiH, Beth M. Hassett-Sipple, naučni saradnik Agencije za zaštitu okoliša SAD (U.S. EPA) posjetila je nekoliko najzagađenijih gradova u našoj zemlji. Tokom posjete Zenici, dogovorili smo da se organizuje prezentacija američkih iskustava u uspješnoj borbi sa zagađenjem zraka.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK i Eko forum Zenica organizovali su javnu tribinu “Utjecaji zagađenja zraka na javno zdravlje” u prostorijama Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zenici. Na tribini su građani mogli saznati rezultate brojnih američkih i evropskih studija koje su dokazale različite nivoe utjecaja zagađenja zraka na zdravlje, ali i zanimljive podatke o tome kako je od 1970. godine do danas američka ekonomija zabilježila ogroman rast industrije, saobraćaja, broja stanovnika i BDP-a, a u isto vrijeme je zagađenje zraka tzv. “kriterijskim polutantima” (prašina, SO2, NO2, O3, CO i olovo) smanjeno za čak 73%.

Kompletnu prezentaciju sa javne tribine možete pogledati na našoj web stranici:

Zagađenje zraka i utjecaji na javno zdravlje,
prezentacija Beth M. Hassett-Sipple (U.S. EPA) 16.11.2017

Nakon prezentacije, prisutni građani su postavljali pitanja na koja su odgovarali prof.dr. Boris Hrabač, direktor Zavoda za javno zdravstvo ZDK i gošća iz Amerike.

Na kraju je zaključeno da bi Institut za zdravlje i sigurnost hrane morao što prije početi s istraživanjima utjecaja zagađenja na zdravlje, po uzoru na ona koja su provedena u SAD, a stručnu pomoć u pripremi tih istraživanja možemo očekivati od Američke ambasade u Sarajevu i od Američke Agencije za zaštitu okoliša.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *