Nastavak projekta CARITASA iz Švicarske

Published by Eko Forum on

U nekoliko navrata smo obavještavali javnost o projektu “Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost integrirana u ruralni razvoj i smanjenje energetskog siromaštva u BiH” koji je pokrenuo CARITAS iz Švicarske. Nosilac projekta je Centar za energiju i ekologiju iz Tuzle u saradnji sa partnerima EKO FORUM – Zenica i Sadnice mira – Zavidovići. Poslije uspješno provedenog dijela projekta edukacije i promocije uštede energije u domačinstvima ( po 500 domačinstava u Zenici i Zavidovićima ), nastavak projekta je usmjeren ka edukaciji i povečanju energetske efikasnosti u procesu izgradnje i utopljavanja već izgrađenih objekata na području ZD kantona. Edukacija je namjenjena za profesore stručnih građevinskih škola, onima koji treba da ta znanja prenesu kroz obrazovni proces širokoj populaciji mladih osoba i time doprinesu širenju saznanja iz ovog vrlo važnog segmenta smanjenja potrošnje i povećanju uštede energije.

Radionica je održana 24.08.2017.g u prostoru i radionici Srednje mješovite škole “Mladost” na Bilimišću u Zenici, za profesore srednjih stručnih škola iz Zenice i članove EF, u vremenu od 9h45min do 17h, sa prezentiranjem stručnog, teoretskog dijela i praktičnom pokaznom obukom u radionici. Predavači su bili stručni predstavnici iz Tuzle i to prof. iz Građevinsko-geodetske škole iz Tuzle, predstavnici Caritasa iz Švicarske i predstavnici Centra za energiju i ekologiju iz Tuzle. Na praktičnoj vježbi je u radionici na dijelu urađene građevinske konstrukcije izvedena pokazna prezentacija postavljanja izolacije fasade sa detaljima obrada oko otvora, načini pravilne ugradnje materijala, obrade detalja prelaza i stručno objašnjenje potrebnih tehničkih kvaliteta upotrijebljenog materijala. Pokaznu prezentaciju je obavio predavač sa bogatim iskustvom na ovim poslovima u Njemačkoj, koji se nakon povratka u BiH bavi ovim poslovima ovdje.

Isti ovakav obim predavanja i obuke će se provesti 25.08.2017.g. na istoj lokaciji sa istim predavačima za odabranu grupu nezaposlenih lica koja je odabrana nakon prethodno održanih sastanaka sa predstavnicima Zavoda za zapošljavanje ZD kantona u Zenici. Nezaposlena lica su sa obrazovanjem iz građevinske struke i nakon obavljene obuke i planiranih posjeta na odabranim objektima u ZD kantonu svi učesnici će dobiti certifikate o obavljenoj obuci i znanju iz ove oblasti.

Švicarski CARITAS je planirao poslije izbora pogodnih školskih objekata u ZD kantonu, a koji su prethodno implementirali projekat utopljavanja objekata na dva odabrana školska objekta ugraditi kompletan sistem grijanja baziran na upotrebi toplotnih, geotermalnih pumpi. Ova oblast je potpuno nova kod nas i ima značajan edukativni i promotivni karakter i kao takva ima pionirsku ulogu na ovim prostorima. Potrebno je pozdraviti i svakako podržati ovakav interes CARITASA – Švicarska i nadati je se da će u najmanju ruku zadržati ovakav stav. Lokalna zajednica i ekološke nevladine organizacije pozdravljaju djelatnost i rad ove humanitarne organizacije koja svojim djelovanjem nastoji popraviti inače katastrofalnu situaciju u BiH po mnogo aspekata ( ekonomski, socijalni, ekološki,edukativno-obrazovni itd. )

Eko forum Zenica

11
12
13
14
15

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *