Podrška borbi protiv klimatskih promjena

Published by Eko Forum on

Pod pokroviteljstvom Njemačke ambasade iz Sarajeva, u sklopu akcije na globalnom nivou Climate Diplomacy Week (19 – 26. 6. 2017) u Zenici će se održati promotivna manifestacija načina djelovanja i borbe protiv klimatskih promjena na lokalnom i globalnom nivou. U tom periodu ambasade širom svijeta obilježavaju i promovišu potrebu očuvanja okoliša, zdravog života za koji je nužno obezbijediti i zdravu okolinu. Ovo pitanje je već danas postalo uslov opstanka ljudske civilizacije na našoj planeti, gdje smo već uveliko sudionici globalnih i katastrofalnih klimatskih promjena i koje su u velikoj mjeri rezultat pogubnih nekontrolisanih ljudskih djelovanja i uticaja. Dobar dio ovih promjena se već dešava bespovratno i krajnje je vrijeme da se ovi procesi pokušaju staviti pod kontrolu.

Organizaciju manifestacije u Zenici  je ove godine dobilo udruženje ZOP iz Zenice uz učešće partnera EKO-FORUM iz Zenice, Crveni Križ iz Zenice, Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice, te udruženje GEOPA. 

Osnovni cilj akcije je promocija važnosti očuvanja zdrave okoline i zdravog načina života, sa ciljem podsticanja građana Zenice da vode veću brigu o svojoj neposrednoj životnoj sredini i svom zdravlju. Da bi se ostvarili ovi ciljevi osnovno je podizanje kulture, svijesti i potrebe očuvanja okoliša koje počinje tu oko nas, dakle ondje gdje mi sami možemo i moramo učiniti prve korake. Uz pomoć ovih partnerskih udruženja  će se takođe govoriti o planovima EU kada je u pitanju borba protiv globalnog zagrijavanja, alternativnim izvorima energije, štetnim uticajima pušenja na zdravlje, energetskoj efikasnosti i štednji energije, volonteri Crvenog Križa će mjeriti pritisak i šećer u krvi naših sugrađana, a predviđene su i zabavne manifestacije za najmlađe stanovnike grada.

Manifestacija će se održati u subotu, 1.7.2017 na Trgu Alije Izetbegovića (plato ispred RK Bosanka) od 10:00 do 14:30 sati.

Pozivamo ovom prilikom naše sugrađane da pokažu interes i posjete manifestaciju, s obzirom da je grad Zenica visoko na listi ekološki ugroženih gradova, a naša država na prvim mjestima u Europi po stepenu zagađenja okoline, broju umrlih od posljedica zagađenja, broju pušača, energetskom siromaštvu itd.itd. Puno razloga za zabrinutost a pogotovo za djelovanje svih nas na svim razinama.

ZOP

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *