Energetsko siromaštvo – nastavak projekta

Published by Eko Forum on

Kako je to ranije i najavljeno, pokrenuli smo akciju na informisanju i edukaciji stanovništva grada Zenice i prigradskih naselja vezano za smanjenje potrošnje energije. Pošto je evidentno siromaštvo po mnogo parametara u BiH, jedno od bitnih je i siromaštvo vezano za potrošnju energije. Prema parametrima Europske unije, ako od ukupnih primanja u jednom domaćinstvu na troškove utroška energije otpada 10% i više od primanja, to stanje se definiše kao energetsko siromaštvo. Tri su glavna uzroka ovog stanja:

– niska ukupna primanja domaćinstva,

– visoka cijena energije i energenata, i

– neracionalna upotreba i rasipanje potrošnje zbog neinformisanosti, tehničke nekulture, slabe izolacije i nekorištenja termoizolacionih materijala i tehnologija.Pod pokroviteljstvom Caritasa iz Švicarske kao investitorom, Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle kao vođom projekta i saradnicima na projektu EKO FORUM iz Zenice i Sadnice mira iz Zavidovića nastavlja se konkretno provođenje i realizacija projekta na 500 domaćinstava iz Zenice i 500 domaćinstava iz Zavidovića. Kako bi se kvalitetno obavio proces snimanja, informisanja i edukacije odabranih ciljnih grupa stanovništva u Zenici je 17. i 18.05.2017.g. u prostorijama EKO FORUM-a u hotelu “Dubrovnik” održan trening odabrane grupe od 15 članova EKO FORUM-a i odabrane grupe prijavljenih osoba iz civilnog sektora. Trening su obavili predstavnici Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle gđa Agić Džemila, predsjednik udruženja i gđa Vanja Rizvić, stručni saradnik centra uz malu pomoć EKO FORUM-a Zenica.

Nakon provedene obuke i završetka projekta, edukovani energetski savjetnici će dobiti i prigodne plakete te će i u budućnosti moći raditi na sličnim projektima.

Tokom mjeseca maja i juna će energetski savjetnici obići 500 domaćinstava u gradu Zenici i okolini i obaviti predviđeni proces prikupljanja podataka sa obukom. Pri ovome će svako domaćinstvo kao poklon dobiti :

– set LED sijalica od 12 W (ekvivalent 100 W klasične sijalice) – 4 kom.

– produžni kabel sa prekidačem – 1 kom.

– zidni termometar – 1 kom,

– promotivni kalendar za period juni 2017. – juni 2018. g., i

– promotivni i edukacioni štampani materijal.

Ova odabrana domaćinstva će se ponovno obići i u mjesecu novembru 2017.g. kako bi se provjerili efekti poduzete akcije te dobijeni podaci uporedili sa prethodnim periodom radi uporedne analize i uvida u postignute rezultate.

Osnovni cilj čitavog projekta je promjena ponašanja stanovništva u segmentu potrošnje energije i energenata, poticanje na racionalnu upotrebu i razvoj kulture štednje, uvođenje alternarivnih i novih metoda dobijanja energije, poticanje na primjenu metoda i načina poboljšanja energetske efikasnosti u svim segmentima života. Imajući u vidu gore navedena tri glavna uzroka za ovo, promjena ponašanja u ovoj oblasti se nameće kao imperativ.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *