Projekat Ecosan – smanjenje hemikalija i onečišćenja izvora pitke vode u ruralnim zajednicama

Published by Eko Forum on

U utorak, 7.3.2017, od 10 do 12 sati, u prostorijama Eko foruma održan je okrugli sto s prezentacijom rezultata projekta “ECOSAN: Smanjenje hemikalija i onečišćenja izvora pitke vode u ruralnim zajednicama u BiH, Albaniji i Makedoniji”. Okruglom stolu su prisustvovali, pored aktivista Eko foruma i partnera u projektu iz Njemačke i Albanije, predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK, Ministarstva za prostorno uređenje, transport, komunikacije i zaštitu okoline ZDK, Službe za inspekcijske poslove Grada Zenice, te Osnovne škole “Hasan Kikić” u Tetovu.

Eko Forum Zenica, u partnerstvu sa organizacijama WECF (Njemačka), Journalists for Human Rights (Makedonija), Women in Development (Albanija) i UNEP, pokrenuli su projekat, čiji je cilj da kroz izgradnju EcoSan toaleta u ruralnim sredinama, postavljanje filtera za otpadne vode i kompostiranje, pomogne smanjenju upotrebe hemijskih đubriva i zaštiti izvora pitke vode u ruralnim područjima jugoistočne Evrope koja imaju problem sa snabdijevanjem pitkom vodom i tretmanom otpadnih voda. Projekat ima za cilj da se smanji problem zagađenja pitke vode, uzrokovanog širokom upotrebom septičkih jama u ruralnim područjima i lošim upravljanjem vodnim resursima, zbog intenzivne upotrebe hemijskih đubriva i nesigurnog odlaganja otpada.
Više o projektu, brošure i uputstva za izgradnju i korištenje suhih toaleta i filtera za “sivu” vodu može se pronaći na našoj web stranici: ekoforumzenica.ba/wecf.php


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *