Incident ili remont?

Published by Eko Forum on

25-5-2016

U srijedu, 25.5.2016, građani Zenice mogli su vidjeti ogromne količine crvene prašine koja se širila iz pogona kompanije ArcelorMittal Zenica. U prilogu možete pročitati pitanja i odgovore Eko foruma, inspekcije i kompanije.

25.5.2016 8:36

Od: Eko forum Zenica
Za: Federalna uprava za inspekcijske poslove, ArcelorMittal
Poštovani,
Možemo li znati šta se dešava na visokoj peći, od jutros ispušta ogromne količine crvene prašine?

Samir Lemeš (Eko forum Zenica)
25.5.2016 8:58

Od: Federalna uprava za inspekcijske poslove
Za: Eko forum Zenica
Poštovani,
Upravo sam se vratila sa terena,gdje sam izvšila nadzor u krugu Visoke peći i Koksne baterije. O svim pojedinostima obavijestit ću Vas naknadno. Poz.

Ljuba Tadić (Federalna uprava za inspekcijske poslove)
26.5.2016 9:49

Od: Federalna uprava za inspekcijske poslove
Za: Eko forum Zenica
Poštovani
Dana 25.05.2016.godine pojačane emisije nastale usljed remont na: VP-obustave pogona Visoka peć u cilju remonta zasipnog uređaja tzv. velikog zvona, a na Koksari remonta i sanacije elektro opreme pumpi za hidroinjekciju

Ljuba Tadić (Federalna uprava za inspekcijske poslove)
26.5.2016 12:13

Od: Eko forum Zenica
Za: Federalna uprava za inspekcijske poslove
Hvala na informaciji, ali ima li kakve sankcije, hoće li ovo barem navesti u “akcidentnim ispuštanjima” koja su dužni navesti u godišnjem izvještaju?

Samir Lemeš (Eko forum Zenica)
30.5.2016 10:20

Od: ArcelorMittal Zenica
Za: Eko forum Zenica
Poštovani,

Zbog moje odsutnosti od nekoliko dana prošle sedmice, odgovor na vaš upit šaljem danas. U srijedu, 25.05.016. godine, u jutarnjim satima od 7:15 do 8:15, u kompaniji ArcelorMittal Zenica vršeno je plansko zaustavljanje visoke peći radi potrebe obavljanja remontnih radova zasipnog uređaja tzv. velikog zvona. Tom prilikom došlo je do povećanih emisija prašine u zrak, koje nije bilo moguće spriječiti i koje su trajale nešto duže od uobičajenog u takvim situacijama, zbog potreba procesa u tom trenutku. Ova pojava je bila jednokratna, tj nije se više ponavljala u toku dana. Emisije prašine iz pogona Visoka su trajale 1h i u potpunosti su eliminisane oko 08:15h.

Azra Sivro (ArcelorMittal Zenica)


U prilogu možete vidjeti i primjer popunjenog obrasca za prijavljivanje ispuštanja polutanata u zrak (pogon koksara za 2014. godinu). U obrascu bi morale biti emisije iz dimnjaka, akcidentna ispuštanja (ako je bilo incidenata poput ovog od 25. maja) te difuzne emisije iz izvora koji se ne mjere na dimnjaku.
Prema zvaničnom izvještaju, tokom cijele 2014. godine, takvih ispuštanja nije bilo.
Da li će ih biti u izvještaju za 2016, saznaćemo za cca. godinu dana.

Godišnji izvještaj

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *