Eko forum i Američka ambasada zajedno za ekologiju i protiv korupcije

Published by Eko Forum on

U organizaciji Američkog kutka Opće biblioteke Zenica, u petak, 23.10.2015 održana je prezentacija na temu “Ekologija: problemi i rješenja – na koji način zaštiti životnu sredinu”. Prezentacija je organizovana za zainteresovane građane i učenike zeničkih srednjih škola, i to Druge gimnazije i Gimnazije KŠC “Sveti Pavao” Zenica.

Uvodni dio prezentacije je održala gospođa Christine Singh, iz političko-ekonomskog odjela Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, u okviru kojeg je prisutne upoznala s počecima ekoloških pokreta u Americi, iz sedamdesetih godina XX vijeka. Zapažena je njena izjava da se “Zenica danas suočava s problemima koje je Amerika riješila prije 40 godina”.

Drugi dio prezentacije održao je predsjednik Eko foruma, na način da su analizirani problemi i njihovi uzroci, ali i lista mogućih rješenja za te probleme. Kao uzroci su nabrojani: klimatske promjene. zastarjela industrija, siromaštvo, neznanje, nerad i korupcija, a rješenja su: zakoni, svijest. aktivizam, nauka, investicije i pravosuđe. Svaki od tih pojmova ilustrovan je konkretnim primjerima iz Zenice. što je izazvalo veliku pažnju prisutnih.

Nakon prezentacije, održan je konsultativni sastanak na kojem se razgovaralo o mogućoj podršci Američke ambasade nastojanjima Eko foruma da se izbori za čišći okoliš, društveno odgovornu industriju i veću odgovornost organa vlasti, ali i jačanju pravosuđa u borbi protiv korupcije.

Kutak

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *