Energetska efikasnost smanjuje troškove, omogućava nova radnih mjesta, čuva okoliš!

Published by Eko Forum on

Prema podacima svjetske banke u BiH troškovi za energiju rastu čak i do 30% mjesečnih prihoda većine domaćinstava. Osim toga, BiH troši četiri puta više energije po jedinici društvenog proizvoda (BDP) od 25 zemalja Evropske unije, a dva puta više od svjetskog prosjeka. U ciklusu proizvodnje, distribucije i potrošnje energije BiH stvara velike  gubitke i enormna zagađenja zraka, tla i vode.

Povodom 05. marta Svjetskog dana energetske efikasnosti, EFEKT koalicija zahtijeva da Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo prostornog uređenja osiguraju poboljšanje energetske efikasnosti za minimalno 45% u narednih 30 godina, što je 1,5% godišnje.

EFEKT koalicija apeluje da nadležne institucije Federacije BiH, što hitnije donesu, usvoje i počnu primjenjivati novu Strategiju energetskog sektora. Ova Strategija će omogućiti različite projekte, investicije i poticaje za uvođenje mjera energetske efikasnosti, kako u domaćinstvima tako i u javnom sektoru, te osigurati poboljšanje energetske efikasnosti za minimalno 45% u narednih 30 godina, što je 1,5% godišnje.

Primjenom mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima građani mogu minimalno smanjiti 50%  finansijskih izdataka za energiju, a ostvarena ušteda za potrošnju energije u javnim objektima bi mogla biti preusmjerena na druga ulaganja kao što su izgradnja novih škola, infrastrukture i sl.

Hitnom izradom i pokretanjem federalnog programa poticaja za uvođenje mjera energetske efikasnosti stvaraju se uslovi za otvaranje novih radnih mjesta, smanjuje nezaposlenost, postiže znatna ušteda energije grijanja, povećava standard stanovništva, te rješava probleme zagađenja okoliša.   

EFEKT koalicija još jednom traži da nadležne institucije Federacije BiH što hitnije počnu ispunjavati obaveze i stvarati uslove za primjenu mjera energetske efikasnosti, te biti na putu održivog razvoja.  

EFEKT koalicija je formirana u okviru projekta EFEKTivna akcija koju finansira Evropska unija kroz IPA program – Podrška civilnom društvu 2012.



0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *