Svjetski dan zaštite okoliša

Published by Eko Forum on

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu posvećene okolišu 1972. godine, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša usmjerena je na smanjivanje otpada od hrane i odvija se pod motom “Misli.Jedi.Štedi” (Think.Eat.Save). Centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana okoliša za region Evrope bit će održana danas u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu. Na manifestaciji bit će prezentovan prvi Izvještaj o stanju okoliša u BiH.

Dok čekamo Izvještaj za BiH, pokušali smo doći do informacija o kvalitetu zraka u Zenici.

  • Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK vrši mjerenja kvaliteta zraka mobilnom stanicom i rezultate mjerenja objavljuje na web stranici Kantona.
  • Mjerenja vrši i Metalurški institut “Kemal Kapetanović”, ali se rezultati mjerenja ne objavljuju javno. Na web stranici Instituta su dostupni samo podaci s mobilne stanice, a rezultati mjerenja sa fiksnih mjernih stanica se ne objavljuju.
  • Tri fiksne mjerne stanice koje je nabavila Općina Zenica su još uvijek u probnoj fazi, postavljen je trakasti displej u naselju Tetovo, a montaža dipleja u centru grada je najavljena za kraj juna.
    Na web stranici monitoring.zenica.ba bit će objavljivani rezultati mjerenja, ali tih podataka još uvijek nema (i ta web stranica je u probnoj fazi).

Poređenjem rezultata mjerenja sa mobilne stanice ZDK s prethodnim godinama, uzimajući u obzir da su mjerenja neredovna i da nedostaje dosta rezultata, teško je izvući neki zaključak.

U januaru 2013. godine koncentracije SO2 i prašine su bile manje nego 2011, ali i dalje ima dosta prekoračenja dozvoljenih vrijednosti.

Od 1. do 13. marta 2013 bilo je 5 prekoračenja dnevnih prosjeka koncentracija PM10 (u kalendarskoj godini dozvoljeno je 35 prekoračenja koncentracije od 70 ug/m3) i 5 prekoračenja dnevnih prosjeka SO2 (u kalendarskoj godini dozvoljena su 3 prekoračenja koncentracije od 125 ug/m3). Tokom marta su koncentracije prašine bile višestruko veće nego u istom periodu 2011. godine, dok podataka za 2012. godinu nema.

Posebno zabrinjavaju povećane koncentracije kancerogenog benzena u zraku.

Nadamo se da ćemo konačnim puštanjem u rad novih mjernih stanica uskoro dobiti bolju sliku o kvalitetu zraka u gradu, te da ćemo vidjeti i rezultate ekoloških projekata u ArcelorMittalu, koji nas ovih dana zasipa velikim količinama crvene prašine, za koju nam i ne trebaju mjerni uređaji, jer je vidimo golim okom.

Satni prosjeci koncentracija SO2 u Zenici, u januaru 2011, 2012 i 2013 godine.

januar

Satni prosjeci koncentracija prašine PM10 u Zenici, u januaru 2011, 2012 i 2013 godine.

januar


Satni prosjeci koncentracija prašine PM10 u Zenici, u martu 2011 i 2013 godine.

januar

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *