Poziv na javnu raspravu

Published by Eko Forum on

Javna rasprava o ocjeni Studije o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za sanaciju i zatvaranje deponije komunalnog otpada „SIĐE” u općini Zenica održat će se u četvrtak, 7.3.2013. godine, u velikoj sali Vijeća općine Zenica, s početkom u 11:00 sati. Organizatori javne rasprave su Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Općina Zenica.

Dnevni red:
1.Prezentacija zakonskog temelja u postupku izdavanja okolišne dozvole (predstavnik Ministarstva).
2. Prezentacija Studije o procjeni utjecaja na okoliš (predstavnik konsultanta – Enova d.o.o.).
3. Pitanja, diskusija, odgovori i objašnjenja.

Tekst studije je objavljen na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a možete je naći na sljedećem linku.

Odlagalište komunalnog otpada Siđe se koristilo od 1969. godine. U nju je na površini od 60.000 kvadratnih metara odloženo oko 1,3 miliona kubnih metara otpada. Najveći problem na tom odlagalištu, pored procjednih voda i klizišta, predstavlja stalno sagorijevanje odloženog otpada. Može se reći da to odlagalište gori tokom cijele godine. Prilikom sagorijevanja nastaju gasovi koji su kancerogeni i predstavljaju veliku opasnost za građane Zenice. Stoga je važno da se sanacija ovog odlagališta izvrši što prije i što je moguće kvalitetnije.

Studija o procjeni utjecaja na okoliš ima niz nedostataka, koje bi trebalo hitno otkloniti, kako bi sanacija mogla što prije početi. Nije urađena studija nultog stanja, tako da se neće moći ocijeniti efekti sanacije. U Studiji je zanemarena činjenica da odloženi otpad stalno gori i utjecaj na okoliš se minimizira praćenjem samo emisija ugljen monoksida, umjesto da se mjere emisije kancerogenih plinova (fureni, dioksini), koji su daleko opasniji od tog plina.

Siđe


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *