Općinskom vijeću Zenica

Published by Eko Forum on

Prije 4 godine, grupa građana svjesnih narastajućeg problema zagađenja u Zenici nakon pokretanja integralne proizvodnje u željezari, osnovala je Udruženje koje se donedavno za ostvarenje svojih ciljeva borilo samo institucionalnim putem. Krajem 2012. godine uvidjeli smo da slanje dopisa, apela i saopštenja za javnost ne daju rezultate, i odlučili smo pozvati građane da javno iskažu svoje nezadovoljstvo. Cilj mirnih protesta, održanih 22.12.2012, bio je da pokažemo cijelom svijetu da još imamo dostojanstva i časti suprotstaviti se bahatoj i neodgovornoj kompaniji, nesposobnoj vlasti i svima koji učestvuju u zločinu protiv našeg zdravlja i zdravlja naše djece. Taj cilj smo ostvarili, jer su slike s protesta obišle cijeli svijet. Prema procjenama policije i novinara, na ulice je izašlo oko 10.000 građana, što je najveći ovakav skup ikad održan u širem okruženju. Međutim, naši zahtjevi još nisu ispunjeni.
Volju 10.000 građana niko ne smije ignorisati, a posebno vi, općinski vijećnici. Vaša je dužnost da ispoštujete volju tih građana, jer niko od vas nije dobio toliko glasova na izborima. Sramotna je šutnja i vas vijećnika i načelnika u situaciji kad svakodnevno imamo 72 pacijenta na terapiji raka zračenjem u zeničkoj bolnici. Ne želimo slušati nove izgovore i opravdanja za nerad, želimo konkretne poteze, o čijim ćemo rezultatima pričati u prošlom, a ne u budućem vremenu.
Od naših 13 skromnih i realnih zahtjeva, do danas je ispunjen samo jedan – današnja sjednica ovog Vijeća. Znači li to da moramo ponoviti proteste, sa još većim brojem građana? Mi od naših zahtjeva nećemo odustati, niti ćemo se prestati boriti za ekološki održivu Zenicu. Prestanite pričati da se problem ne može riješiti “preko noći”. Mi smo preko 3000 noći čekali da se stanje počne popravljati, ali se stanje pogoršava.
Od Općinskog vijeća smo zahtijevali da se javno objave izvještaji o stanju okoliša za 2011. i 2012. godinu. Dobili smo samo izvještaj o zagađenju zraka za 2012. U tom izvještaju ste danas vidjeli da se s povećanjem proizvodnje u ArcelorMittalu povećavaju koncentracije SO2 i prašine, te da raste sadržaj željeza u prašini. Istovremeno smo saznali i da svi projekti iz okolinskih dozvola kasne, a da mnogi nisu još ni započeti. Nismo dobili izvještaj za 2011., nismo dobili izvještaje o zagađenju vode, tla i biljaka teškim metalima.
Općinsko vijeće je još 29.4.2010. donijelo odluke o kontinuiranom istraživanju tla, izradi programa dekontaminacije zemljišta, programima poticaja u poljoprivrednu proizvodnju, fitoremedijaciju i posipanje tla, planu ulaganja u poljoprivredu i kontaktima s federalnom vladom s ciljem obezbjeđenja finansija za te aktivnosti. Zašto te odluke nisu provedene? Gdje su rezultati mjerenja zagađenja tla, da se vidi da je tlo u Zenici zagađenije nego 1990., kad je željezara proizvodila tri puta više i zapošljavala 7 puta više radnika?
Od Općinskog vijeća, načelnika i stručnih službi Općine zahtijevamo sljedeće:

  1. Provedite odluke koje Općinsko vijeće donijelo u aprilu 2010.
  2. Pokrenite tužbu protiv kompanije ArcelorMittal za onečišćenje okoliša, prema članu 303 Krivičnog zakona FbiH. Tako ćete doći do finansijskih sredstava za zamjenu metalurške proizvodnje drugim, nezagađujućim poslovnim aktivnostima, jer ne smijemo zaboraviti 2500 radnika.
  3. Od Vlade FbiH hitno zahtijevajte pokretanje disciplinske odgovornosti direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, prema odredbama Zakona o državnoj službi, za dugotrajno prikrivanje i nekažnjavanje zagađivača, a na štetu građana.
  4. Od Vlade FbiH zahtijevajte hitno preispitivanje, pa čak i raskidanje Ugovora o dokapitalizaciji željezare Zenica iz augusta 2004, jer tadašnji LNM, a današnji ArcelorMittal, nije ispunio svoje obaveze. Nije investirao 135 miliona $ do 2010, ne zapošljava 4500 radnika, a zagađuje okoliš 10 puta više od fabrika koje on posjeduje u drugim zemljama. Dosadašnje investicije, od kojih je korist imala FbiH, su manje od ogromne štete koju čini samo našem zdravlju. Zdravlje Zeničana ne smije više biti žrtvovano za profit međunarodne kompanije i za punjenje federalnog budžeta.
  5. Zenica ne smije više biti talac metalurške proizvodnje. Uz ovakvu željezaru nema održivog razvoja i zato Općina Zenica mora stvarati ambijent za ekološki prihvatljive domaće i strane investicije, kako su to davno uradili Gračanica, Tešanj, Gradačac,…
  6. Ze-Do kanton mora hitno uspostaviti registar/katastar zagađivača i uvezati sve postojeće i buduće mjerne uređaje u kantonu u jedinstven informacioni sistem. I od Kantona zahtijevamo da iskoristi sva zakonska sredstva da natjera zagađivače da poštuju propise.
  7. Smijenite nesposobne i bezidejne funkcionere, savjetnike i komisije koji za 8 godina nisu riješili nijedan ekološki problem; umjesto da služe građanima, postali su servis zagađivačima.
  8. Dame i gospodo vijećnici, preko svoje stranačke hijerarhije zahtijevajte jačanje lokalne samouprave po pitanju ekologije, da bi građani Zenice mogli sami odlučivati o svojoj sudbini.
  9. Prestanite ignorisati i politizirati ekološke projekte koji nude rješenja za smanjenje zagađenja. Samo na osnovu jasnih i transparentnih informacija smijete donositi strateške odluke za budućnost Zenice. U tom smislu, za sljedeću tematsku sjednicu Vijeća (o grijanju) pripremite informacije o:
    1. Planiranoj cijeni grijanja Zenice iz KTG termoelektrane na plin.
    2. Argumentima zašto se Zenica ne može grijati iz TE Kakanj, kad nam Elektroprivreda nudi da sama investira u cjevovod, i to po cijeni koja je niža od one koju sad plaćamo Mittalu.
    3. Mogućnosti korištenja kotlova utilizatora u čeličani ArcelorMittal Zenica za grijanje grada, po cijeni koja je povoljnija od sadašnje, a pored ekonomskih ima i ekološko opravdanje. Mi imamo pripremljeno tehničko rješenje, koje smo spremni prezentirati i Općini i Mittalu.

Zahtjevi udruženja “Eko forum” i 10.000 građana Zenice od 22.12.2012:

AdresaZahtjevIspunjen?Napomena
od kompanije ArcelorMittal:Poštivanje ekoloških zakona, standarda i propisa FbiHNeSvakodnevno kršenje propisa.
Hitna realizacija ekoloških projekata iz Plana aktivnosti za smanjenje zagađenja iz 2008. godineNeI u ažuriranom Planu aktivnosti, kašnjenja su nedopustivo velika.
Hitno osposobljavanje i maksimalno korištenje postojećih kapaciteta za prečišćavanje otpadnih voda i plinovaNeNema informacija. Stanje zraka u Zenici je sve gore.
U danima nepovoljnih meteoroloških prilika: korištenje alternativnih goriva i smanjenje proizvodnje na minimumNeZahtjev ignorisan; 31.12.2012 opet prekoračen prag uzbune.
Investicije prema Ugovoru o dokapitalizaciji iz 2004. godineNeUkupne dosadašnje investicije su daleko niže od 135 miliona $.
od Vlade Federacije BiH:Kontrola realizacije ugovornih obaveza iz Ugovora o dokapitalizaciji iz 2004. godine, u vezi sa zaštitom okoliša.NeNema odgovora.
Ključne stavke Ugovora nisu ispunjene.
od Federalnog ministarstva okoliša i turizma:Pritisak na sve, a posebno velike zagađivače, da poštuju zakone FbiH i standarde koji propisuju dozvoljeni nivo zagađenja iz postrojenja, kako bi građani Zenice imali život dostojan čovjeka u XXI vijekuNeNema odgovora.
Oni koji moraju disciplinovati zagađivače pravdaju svoj nerad socijalnom politikom?
Javno objavljivanje rezultata monitoringa emisija polutanata iz postrojenja za koja je ovo ministarstvo izdalo okolišne dozvole, u skladu s Arhuškom konvencijom i zakonima FbiHNeNema odgovora.
Ne postoji registar zagađivača.
od Federalne uprave za inspekcijske poslove:Svakodnevne, nenajavljene kontrole rada postrojenja ArcelorMittal Zenica, tokom i izvan radnog vremena, posebno u danima nepovoljnih meteoroloških prilikaNeSamo lociranje inspektora u Zenicu ne daje rezultat; i dalje nema neplanskih nadzora.
Izricanje maksimalnih kazni za kršenje ekoloških propisaNeNovi inspektor više puta izjavio da ovo neće biti ispunjeno.
od Općine Zenica:Hitno zakazivanje tematske sjednice Općinskog vijeća sa temom “Analiza stanja okoliša u Zenici”DaZahtjev ispunjen.
Sad očekujemo rezultate.
Javno objavljivanje Izvještaja o stanju okoliša u Zenici za 2011. i 2012. godinuDjelimičnoNema informacija o zraku za 2011, o tlu, vodi i biljkama.
Hitna nabavka i puštanje u rad sistema za monitoring kvaliteta zraka u Zenici i izrada katastra zagađivačaDjelimičnoPostavljeni samo kontejneri za opremu; rezultata mjerenja u najkritičnijem dijelu godine i
Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *