Pisma podrške protestnom maršu

Published by Eko Forum on

Pisma podrške za naš najavljeni protestni marš smo dobili od 5 ekoloških udruženja iz drugih zemalja:
– Eko Kvarner Hrvatska
– CEE Bankwatch Network
– Civilne iniciative Celja
– Zelena Akcija Hrvatska
– Eko Krog Slovenija
Iz medija smo saznali da su nam podršku dali i Akcija građana i neke političke partije.Zahvaljujemo se svima na iskazanoj podršci, a od političkih partija očekujemo da tu podršku umjesto nama, pošalju ministrima i pomoćnicima ministara koje su političke partije postavile na ta mjesta.Od politike nam ne treba verbalna podrška, od vas zahtijevamo konkretne poteze!

Eko Kvarner

Poštovani,

Naša Udruga Eko Kvarner se zalaže za prvenstveno za zdrav okoliš, te poduzima mnoge aktivnosti kako bi to ostvarila. Do nas je nedavno stigla vijest o kritičnom zagađenju zraka u Zenici. Poznata je činjenica da je Zenica industrijsko središte, no to ne znači da stanovnike općine treba izlagati prekomjernom zagađenju.
Pokušajte naći način da natjerate onečišćivače da dio zarade ulože u proizvodne procese kako bi se onečišćenje okoliša svelo na najmanju moguću mjeru. Zahtijevajte od nadležnih institucija da se svako onečišćenje kazni, te da se na taj način zagađivač prisili na veća ulaganja u zaštitu okoliša.
Pozivanjem inspekcijskih službi da izađu na teren i konstatiraju zagađenje možete dobiti podatke za eventualnu tužbu protiv proizvođača koji zagađuju. Organizirajte aktivnosti, prostestirajte, poslužite se građanskim neposluhom ne biste li odgovorne natjerali da nešto poduzmu.
Bitka za ustavno pravo na čist zrak je bitka bez kraja. Treba biti uporan iI ne odustati. Tijekom deset godina našeg postojanja poduzeli smo mnoge akcije i sigurni smo da se može nešto postići. Možda ne uspijemo svaki puta, možda su neki puta to mali pomaci, ali mi ne odustajemo. Nemojte ni vi. 

S poštovanjem,

Gordana Vukoša, tajnica udruge Eko Kvarner


Dear residents of Zenica,

We would like to support you in your nonviolent protests to ensure that ArcelorMittal cleans up its operations in Zenica.

In 2005 the European Bank for Reconstruction and Development approved a EUR 25 million loan for ArcelorMittal Zenica, which was supposed to result in environmental improvements. The EBRD now considers that the project is finished. We are deeply disappointed to see that so much European public money has been spent on a project which has had no visible results, and we encourage you to ask the bank why it has not insisted on real environmental improvements at the plant.

Keep going – ArcelorMittal will have to change if you are persistent and creative!

Best wishes,

CEE Bankwatch Network

Poštovani:
Sa velikim simpatijama i sviješnošću, da obavljate krajnje važan posao kod upozoravanja na ekološke probleme vašeg okoliša i spriječavanju zagađivanja, izražavamo vam potporu u Vašem radu i planiranim protestima protiv zagađivanja okoliša.U Civilnim incijativama Celja, gdje se suočavamo sa teškim zagađenjem okoliša kroz stogodišnju istoriju djelovanja prerađivačke industrije, zato smo pored svih zdravstvenih posljedica toliko više svijesni, da je poslanstvo Eko Foruma Zenica (BiH) vrlo važno za buduće generacije, koji moraju imati pravo, da se rode i odrastu u zdravom okolišu.Nesavjesni vlasnici kapitala i neodgovorna vlast, kojima je više stalo do kratkoročnih finansijskih efekata, nego do toga, da ljudi imaju mogućnost života u zdravom okolišu, savjesno podcjenjuju, i sa zagađivanjem okoliša uzrokuju mnogobrojne akutne i neozdravljive bolesti. Analiza troškova i koristi, zasigurno dokazuju, da je za državu i lokalnu zajednicu skuplje takvo zagađivanje okoliša i sa tim ugrožavanje zdravlja ljudi.
Uzimajući u obzir sve osobne tragedije, zbog svih bolesti, koje nastaju zbog trovanja građana je to nedopustiv zločin.Naskuplja je bolesna populacija. 
S poštovanjem,
Boris Šuštar,
koordinator Civilne iniciative Celja


Poštovani!

Aktivisti Eko kruga se već osam godina borimo protiv toga, da bi Lafarge Cement u cementnoj peći u Trbovljama spaljivao otpadke. Između 2009-2011 Lafarge Cementu je bilo dozvoljeno spaljivati do 100 tona otpadaka (industrijskih otpadnih ulja, rabljenih guma, plastike) dnevno, pored upravo tako po okoliš opasnog energenta, naftnog derivata petrolkoksa. Stanovnici Zasavja smo u tom vremenu udisali smrdljivi i zagađeni zrak, čemu smo se usprotivili sa stručnim primjedbama i protestima – na zadnjemu 2010 u Ljubljani je protestiralo više hiljada ljudi. Marta 2011 je bila okolinska dozvola za spaljivanje otpadaka u Lafarge Cementu na našu pritužbu ukinuta, od tada traju aktivnosti, da do te katastrofe ne dođe nikada više.

Kao stanovnici industrijsko degradirane regije skrbno pratimo događaje u ostalih sličnih sredinamah, još posebno kod onih, koji sun am geografsko I kulturno blizu, kao što je vaša Bosna i vaša Zenica. Na subotnjem protestu građanima Zenice i okolice izričemo našu čvrstu potporu i poštovanje, da ste uspjeli stati zajedno i usprotiviti se pritisku nehumanog velekapitala, kojeg zanima samo profit, konkurenčnost i privredna rast za svaku cijenu.

Uglja i nafte će zafaliti, novac preuzet, ostati će uništen okoliš i bolesno stanovništvo. Na svima nama i vama je, da se tome usprotivimo i zadržimo ili osiguramo zdrav okoliš za nas i naše potomke. Želimo, da vaš opravdan protest u subotu, 22. decembra 2012, pripomogne ka poboljšanju stanja i dizanju svijesti ljudi, da jedinstveni možemo sve.

Sretno, Zenica!

S poštovanjem,
Aktivisti Eko kroga


Superinfo


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *