Preživjeli smo rat, preživjećemo i vas! (Kameni spavač, subota, 22.12.2012, u 11:55)

Published by Eko Forum on

Svako lice ima pravo na zdrav i ekološki prihvatljiv okoliš kao osnovno ustavno pravo. Svako ljudsko biće ima pravo na život u okolišu podobnom za zdravlje i blagostanje, stoga je individualna i kolektivna dužnost zaštiti i poboljšati okoliš za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.” (Član 3 Zakona Federacije BiH o zaštiti okoliša)

Prije tačno 64 godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je “Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima”. Jedan od razloga za usvajanje ove Deklaracije je “zaštita ljudskih prava, kako čovjek ne bi bio primoran da kao krajnjem izlazu pribjegne pobuni protiv tiranije i ugnjetavanja“. Moraju li se Zeničani ipak pobuniti protiv tiranije i ugnjetavanja globalnog kapitala i njegove beskrupulozne borbe za profitom, ili će nadležni konačno početi primjenjivati zakone koji štite građane?

Sutra će biti 4 godine kako se Eko forum zalaže za ekološki održivu Zenicu proglasima, pozivima, upozorenjima, otvorenim pismima, informisanjem građana, ali smo nažalost svjesni da takve metode nisu dale rezultat. Zrak, voda i tlo u Zenici su svake godine sve zagađeniji, bez izgleda da će se stanje okoliša uskoro popraviti.

Preko 3000 dana slušamo obećanja kompanije ArcelorMittal da će investirati u ekologiju i smanjiti zagađenje. Umjesto da investiraju u skladu s Ugovorom o dokapitalizaciji, ucjenjuju nas sa 3000 radnih mjesta. Nadležni, umjesto da ih natjeraju da te ugovorne obaveze ispoštuju, samo traže izgovore, kriju rezultate mjerenja zagađenja i izmišljaju nova opravdanja za katastrofalno stanje životne sredine u Zenici.

Danas, na međunarodni Dan ljudskih prava, odlučili smo pozvati građane Zenice da javno iskažu svoje nezadovoljstvo stanjem okoliša u Zenici, u subotu, 22. decembra/ prosinca 2012. godine, u pet do dvanaest.

Pozivamo sve Zeničane da učestvuju u protestnom maršu od spomen obilježja “Kameni spavač” do direkcije kompanije ArcelorMittal. Pokažimo cijelom svijetu da imamo dostojanstva i časti suprotstaviti se ovoj bahatoj i neodgovornoj kompaniji, nesposobnoj vlasti i svima koji učestvuju u ovom zločinu protiv našeg zdravlja i zdravlja naše djece.

Protestni marš
Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *