Sastanak Upravnog odbora

Published by Eko Forum on

U utorak, 15.5.2012. održan je sastanak Upravnog odbora Eko foruma, na kojem se raspravljalo o aktuelnim problemima zaštite okoliša u Zenici. Sastanku su prisustvovali i novi članovi udruženja, kojih je svakodnevno sve više, zahvaljujući otvaranju novih prostorija Udruženja. Naše prostorije su već prepoznatljive kao mjesto u gradu koje je otvoreno svim dobronamjernim građanima i gdje se svi mogu informisati o problemima zaštite okoliša.Na sastanku se raspravljalo o sljedećem:

  • Predstavnici Eko foruma su pozvani da učestvuju na konferenciji ”Green RoundTable 2012” koja se održava u nacionalnom parku Tara u Srbiji od 25. do 27. maja u organizaciji Federacije gradova i opština Jugoistočne Evrope za zaštitu životne sredine. Obzirom da će to biti prilika da se predstave projekti za koje se traže investitori, odlučeno je da predstavnici Eko foruma učestvuju na toj konferenciji i da predstave naš projekat osnivanja Arhuskog centra u Zenici.
  • Naš projekat Fitoremedijacije tla u Tetovu, koji finansira Zeničko-dobojski kanton se privodi kraju, pa je rukovodilac projekta informisao prisutne o prvim rezultatima, koji su zadovoljavajući. Dogovoreno je da se nakon obavljenih laboratorijskih analiza uzoraka tla i biljaka organizuje javna prezentacija projekta.
  • Organizacija “Centar za razvoj i podršku” iz Tuzle je pozvala Eko forum da se uključi u pripremu aplikacije za EU projekat EFECT, koji će biti usmjeren na jačanje kapaciteta i regionalne saradnje nevladinih organizacija. Priprema aplikacije je već u toku, a u projektu će učestvovati organizacije iz Tuzle, Zenice i Sarajeva.
  • Javna rasprava o nacrtu Zakona o zaštiti prirode će se održati 18.5.2012 na Vlašiću. Odlučeno je da Eko forum učestvuje u javnoj raspravi. Nacrt Zakona je dostupan ovdje.
  • Povodom sječe stabala u Sarajevskoj ulici, Eko forum je Izvršnoj agenciji za implementaciju projekta Glavne gradske magistrale uputio Inicijativu za dopunu projekta GGM-a:
    • Udruženje građana “Eko forum” Zenica, zajedno sa brojnim drugim ekološkim organizacijama iz Zenice, ali i cijele Bosne i Hercegovine, zahtijeva da se projekat Glavne gradske magistrale dopuni elementima koji će doprinijeti unapređenju životne sredine i kvalitetu života u gradu. Izgradnjom GGM-a posječene su stotine visokih stabala koja su bila jedina zaštita od buke, sunca, prašine,… Znamo da je projektom predviđena nabavka i ugradnja sadnica uz trasu GGM-a. Međutim, mlada stabla su osjetljiva i postoji mogućnost da ih vandali oštete i unište, kao što se desilo u julu 2011. godine na Kamberovića polju. Zato zahtijevamo:
      1. Da se za svako posječeno stablo posadi jedno odraslo stablo u zelenom pojasu cijelom trasom GGM-a
      2. Da se za svako posječeno stablo na GGM-u dodatno posade dva mlada stabla na drugim lokacijama u gradu (parkovi, zelene površine pred zgradama, uz obale rijeke Bosne, Babine rijeke,…)
      3. Da se cijelom dužinom GGM-u obavezno obilježe biciklističke staze, kako bi se omogućila ova vrsta saobraćaja, koja je trenutno u gradu potpuno zanemarena.
  • Sastanak predstavnika Generalnog direktorata za okoliš Evropske unije s nevladinim organizacijama iz oblasti zaštite okoliša, na koji smo bili pozvani u februaru ove godine, ali je zbog snježnog nevremena bio odgođen, zakazan je za srijedu, 23.5.2012 u prostorijama Evropske komisije u Sarajevu. Tema sastanka je približavanje BH legislative evropskim zakonima i jačanje kapaciteta u oblasti zaštite zraka, vode, prirode, upravljanje otpadom, buka, klimatske promjene, međunarodne konvencije.
  • Općinsko vijeće je u javnu raspravu uputilo “Nacrt odluke o zagrijavanju stambenog i poslovnog prostora grada Zenice daljinskim grijanjem” i “Nacrta uslova na isporuku i preuzimanje toplotne energije iz vrelovodne mreže“. Obzirom da su tim dokumentima predviđene bitne izmjene uslova isporuke toplotne energije, pozivamo Vas da pročitate te dokumente (koje možete pogledati u našim prostorijama ili preuzeti s naše web stranice), te da sve konstruktivne primjedbe i prijedloge dostavite na naš e-mail info@ekoforumzenica.com.ba ili lično u našim prostorijama u Metalurg City centru, svaki radni dan između 10 i 16 sati. Javna rasprava je otvorena do 26.6.2012. godine.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *