Eko forum intenzivira svoje aktivnosti u novim prostorijama

Published by Eko Forum on

U sklopu pripremnih aktivnosti za otvaranje Arhus centra u Sarajevu, u ponedjeljak, 2.4.2012. su članovi Eko foruma primili goste iz Sarajeva, predstavnike OSCE misije u BiH. Događaju su prisustvovali i predstavnici pokreta “Dosta” i Udruženja E-grupa Zenica. Tokom posjete snimljen je video materijal koji će biti prikazan na ceremoniji otvaranja Arhus centra u Sarajevu, 20. aprila. Ovaj susret je bio prilika i za razmjenu iskustava i promociju aktivnosti u sklopu građanskog zagovaranja i monitoringa uz pokroviteljstvo OSCE-a. Tim povodom akteri navedenog projekta su dali intervjue o dosadašnjim aktivnostima.

OSCE

Na poziv predsjednika Eko foruma, Masara Krasnića jučer se udruženju pridružio i direktor Opće biblioteke Zenica, gospodin Midhat Kasap. Tokom posjete vodio se razgovor o otvaranju Arhus ureda u okviru kojeg se planira pokretanje i eko-biblioteke. Eko forum trenutno raspolaže sa znatnim knjižnim fondom koji želi podijeliti s građanstvom i članovima. Dogovoreno je da se navedena literature evidentira putem knjižnih kartica koje je Opća biblioteka donirala udruženju. Razgovoru je prisustvovao i šef projekta Arhus centra doc.dr. Samir Lemeš.

Biblioteka

Jučer, 4.aprila u Tetovu je počela realizacija projekta “Fitoremedijacija devastiranog tla”. Područje provedbe projekta je travnjak nogometnog kluba Borac u Tetovu. U toku 2010. Godine Federalni zavod za agropedologiju uradio dva elaborate, kojima je konstatovano povećano prisustvo teških metala u tlu I biljkama. Remedijacija tla će se u okviru našeg projekta vršiti putem biološkog preparata. Projekat se sprovodi u dogovoru sa Federalnim agropedološkim zavodom iz Sarajeva koji će utvrditi efikasnost korištenja biološkog preparata.
Aktivnosti su prisustvovali članovi Eko-foruma i veliki broj članova FK “Borac” na čelu sa gospodinom Šišić Ahmetom, koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.

Fitoremedijacija
Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *