Javna rasprava u Visokom

Published by Eko Forum on

Predstavnici Eko foruma su prisustvovali javnoj raspravi o Studiji o procjeni utjecaja na okoliš za industrijski objekat “Postrojenje za termičku obradu otpada – spalionica” investitora “Prevent Leather Sarajevo” d.o.o. u Visokom.

Obzirom da se animalni otpad iz te firme vjerovatno još uvijek odlaže na zvanično zatvorenom odlagalištu otpada “Siđe” u Zenici, mi smo jako zainteresovani da se problem zbrinjavanja ovog otpada riješi na zadovoljavajući način. Najveći kupci Preventovih proizvoda, automobilska industrija iz Njemačke, insistira da se otpad zbrinjava u skladu sa zakonima i standardima BiH i Evropske unije. Animalni otpad iz Preventa spada u kategoriju opasnog otpada, jer se radi o kožama tretiranim hemijskim putem. Iz tog razloga, taj otpad, a ni pepeo iz buduće spalionice ne može se odlagati na regionalnoj deponiji “Mošćanica”.

Prisutni građani i općinski vijećnici Visokog su se na raspravi ponovo usprotivili izgradnji ove spalionice, jer nemaju povjerenje u sistem monitoringa emisija zagađujućih materija u zrak.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *