Zimski raspust u Zenici

Published by Eko Forum on

Eko forum je danas uputio zahtjev Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona da, u skladu sa Članom 31 Zakona o osnovnoj školi i Članom 34 Zakona o srednjoj školi Zeničko-dobojskog kantona, donese odluku o produženju zimskog raspusta za učenike zeničkih škola za jednu sedmicu.

Imajući u vidu da realizacija kapitalnih projekata u ArcelorMittalu evidentno kasni, da je usljed povećane cijene grijanja veliki broj građana prestao koristiti gradsko grijanje i zagrijava se na ugalj (što dodatno doprinosi povećanom zagađenju), te da se stanje kvaliteta zraka u Zenici nije popravilo u odnosu na prethodnu godinu, smatramo opravdanim da se školski raspust u zeničkim školama produži u skladu sa odredbama pomenutih zakona.Mjerenjima kvaliteta zraka u Zenici u januaru 2011. godine utvrđena su brojna prekoračenja dozvoljenih graničnih vrijednosti za pojedine polutante:

  • Dnevni prosjeci koncentracija lebdećih čestica prekoračili su 18 dana vrijednost koja ne smije biti više od 7 dana u toku cijele kalendarske godine.
  • Dnevni prosjeci koncentracija SO2 prekoračili su 21 dan vrijednost koja ne smije biti prekoračena više od 7 dana u toku cijele kalendarske godine.
  • U istom periodu mjerenja utvrđeno je 160 prekoračenja satnih prosjeka koncentracija SO2 kojih ne smije biti više od 24 sata u toku cijele kalendarske godine.
  • Nivo “UZBUNE” utvrđen je u 19 dana u ukupno 31 dan mjerenja.

Također smo sugerisali Ministarstvu i da bi bilo dobro da Ministarstvo organizuje prevoz učenika na obližnja izletišta (Smetovi, Bistričak, Busovačke staje, Pridolci, Ponijeri,…), kako bi učenici iz Zenice imali priliku udahnuti čist zrak.

SO2
PM10

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *