Spalionica: da, u Raspotočju: NE!

Published by Eko Forum on

U hotelu Rudar u Zenici danas je održana javna rasprava o ocjeni Studije o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za izgradnju postrojenja Centra za mehaničko-termičku obradu otpada u naselju Raspotočje u općini Zenica. Na raspravi je prof.dr. Šefket Goletić, autor Studije o procjeni utjecaja na okoliš tog postojenja, prisutne upoznao sa osnovnim dijelovima te Studije. U prezentaciji su dominirale informacije o prednostima ovog načina zbrinjavanja otpada. Ono što se moglo zapaziti je da su izmjerene emisije tokom probnog rada prekoračile dopuštene vrijednosti za ovakva postrojenja.
Nakon prezentacije, građani, većinom stanovnici mjesnih zajednica koje se nalaze u blizini ovog postrojenja, iskazali su svoje nezadovoljstvo odlukom da se to postrojenje gradi u 2. poslovnoj, odnosno 3. stambenoj zoni. Nakon nekoliko iznesenih stavova, građani su demonstrativno napustili javnu raspravu, s iskazanom namjerom da fizički spriječe puštanje ovog postrojenja u rad.

Niko od prisutnih nije osporio potrebu za izgradnjom spalionice animalnog otpada, jer je problem zbrinjavanja animalnog i infektivnog otpada evidentan, ali su svi prisutni bili jednoglasni u stavu da lokacija u Raspotočju NIJE odgovarajuća. Postavljeno je pitanje i zašto odluka o lociranju te spalinice u Raspotočju nije bila nikad na Općinskom vijeću? Ovako su građani dovedeni pred svršen čin, jer je postrojenje već napravljeno. Kroz raspravu se moglo zaključiti da nedostaje saradnja između institucija i firmi koje se bave zbrinjavanjem otpada: Služba za ekologiju Općine, Služba za urbanizam Općine, Općinsko vijeće, Regionalna deponija Mošćanica, Alba, Federalno ministarstvo za okoliš i turizam.

Eko forum podržava zahtjeve građana i stav da nam spalionica treba, ali ne u Raspotočju. Pozivamo nadležno ministarstvo da uvaži stav lokalne zajednice i da ne izda okolinsku dozvolu dok se spalionica ne izmjesti izvan stambenih naselja.



0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *