Sjećanje na heroja koji je životom platio svoju borbu za čist okoliš

Published by Eko Forum on

Danas je tačno 16 godina otkako je ubijen Dr. Ken Saro Wiwa, ekološki aktivista iz Nigerije. Dr. Ken Saro Wiwa se suprotstavio degradaciji prirode pokrajine Ogoni u Nigeriji, koja je nastala tako što je kompanija Shell Petroleum Development Company 37 godina vršila eksploataciju nafte u ovom području. Kompanija Shell je eksploataciju vršila u saradnji s diktatorskim vojnim režimom, koji je i izvršio egzekuciju vješanjem nad 8 ekoloških aktivista i njihovim liderom Dr. Ken Saro Wiwa, koji su ekološke probleme u svojoj zemlji pokušavali nenasilno riješiti međunarodnom kampanjom i internacionalizacijom svog problema. Izgovor nigerijske vojne hunte za kaznu vješanjem bila je smrt 4 osobe koje su stradale u neredima koji su nastali nakon mirnih ekoloških protesta.
Tek 16 godina nakon njegove smrti, Okolišni program Ujedinjenih nacija (United Nations Environmental Programme, UNEP) je optužio kompaniju Shell za zagađenje okoliša u području na kojem živi narod Ogoni. Nakon dugotrajnih istraživanja, utvrđeno je da je pitka voda na ovom području zagađena benzenom i drugim hemikalijama u tolikim koncentracijama da ta voda više nije za upotrebu.
Premijer Federacije BiH je 3.11.2011 potpisao ugovor o istraživanju potencijalnih područja za eksploataciju nafte u Bosni i Hercegovini sa kompanijom Shell. Hoće li pohlepa za naftom uništiti najveće prirodno bogatstvo Bosne i Hercegovine – VODU, kao što se to desilo u Nigeriji?


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *