Zašto se više ne objavljuju rezultati mjerenja?

Published by Eko Forum on

Na web stranici Općine Zenica (www.zenica.ba) do 27.4.2011. objavljivali su se rezultati mjerenja zagađenosti zraka. Obzirom da se od početka maja 2011 kontinuirano dešavaju “incidenti” velikih emisija iz pogona Visoke peći u kompaniji ArcelorMittal, a građani nemaju informaciju o količinama emisija i imisija zagađujućih materija, Eko forum je od Općine Zenica tražio da nam dostavi informaciju zašto se na web stranici Općine Zenica ne objavljuju podaci o količinama lebdećih čestica (PM10)? Posljednji podaci su dati za 28.2.2011.
Obzirom da je i kantonalna stanica za mjerenje imisija prije 2 mjeseca (18.3.2011) premještena u Brezu, građani nemaju nikakve informacije o kvalitetu zraka u gradu.
Također smo tražili da se na web stranici Općine objavljuju barem sedmični podaci o imisijama, a koji se prate mrežom fiksnih mjernih stanica Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović”. Dosadašnja praksa objavljivanja samo godišnjih izvještaja nije od velike koristi za građane, jer u slučaju incidentnih situacija građani nemaju adekvatne informacije na osnovu kojih bi mogli poduzimati mjere zaštite.
Podsjećamo Vas da je od 1. januara do 31. marta 2011 utvrđeno 241 prekoračenje satnih prosjeka koncentracija SO2 od 500 µg/m3, a prema propisima Federacije BiH ne smije biti više od 24 sata prekoračenja u toku cijele kalendarske godine. Dnevni prosjeci koncentracija lebdećih čestica PM10 samo u januaru prekoračili su 18 dana vrijednost od 100  µg/m3, a prema propisima FBiH prekoračenja ne smije biti više od 7 dana godišnje.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *