Otvoreno pismo podrške Eko Foruma Zenica u slučaju špilje Vjetrenica

– Ministru okoliša i turizma u Vladi FBiH Nevenku Hercegu;
– Savezu speleologa BiH;
– Speleološkoj udruzi Vjetrenica – Popovo polje, g.-u Ivi Lučiću
– Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika;
– medijima

Udruženje građana Eko Forum Zenica bezuvjetno podržava Savez speleologa BiH i Speleološku udrugu Vjetrenica – Popovo polje u nastojanjima i borbi za zaštitu bisera bosanskohercegovačkog krasa – špilje Vjetrenica.

Našom podrškom stali smo u red onih koji na legalan i demokratski način ispoljavaju problematiku krutog ophođenja čovjeka do prirodnih blagodati, i u red onih koji osuđuju skrnavljenje prirodne baštine i bezkrupulozno narušavanje ekoloških normi države BiH. Mnoge međunarodne institucije te mnogi domaći i svjetski poznati stručnjaci na području speleoloških otkrića već izvjesno vrijeme upozoravaju na štetu koja se nanosi jami Vjetrenica zbog ilegalnih građevinskih radova unutar jame, te zbog aktivnosti koje se poduzimaju u neposrednoj blizini špilje, unatoč tome da je jama Vjetrenica u postupku proglašenja nacionalnog parka, koji je posredovan na prijedlog Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Obzirom da se je špilja Vjetrenica još od 2004 godine, sa svojom jedinstvenom morfologijom i mikro-meteorologijom, svrstala na privremenu UNESCO-ovu listu Svjetske baštine, apelujemo na sve da posete archwebsite.com i političko odgovorne aktere da se zamisle nad velikim interesom inostrane i domaće javnosti u rješavanju institucionalog i pravnog statusa Vjetrenice kao simbol baštine svjetskog ranga.

Naročito apelujemo I na pozornost svih medija u BiH, koji mogu u bitnoj mjeri utjecati na tok I trenutni status dragocjene špilje koja nas kroz svoju ljepotu ne samo identificira u svjetskoj javnosti, nego nas trenutno I generalno prikazuje kao prljav ekološki primjer  planete Zemlje.

S poštovanjem,
UO UG «Eko Forum» Zenica,
Predsjednik Hasan Kreho

U Zenici, 10.09.2009.