Eko budilnik

Trajanje projekta01.01.2015 – 30.06.2015
Izvori finansiranja“Akcioni plan strategije okoliša” za program ‘Podrška dizanja svijesti o okolišu u Federaciji BiH’ Program 3 (04-23-1014-III/14-74-2)
Budžet projektaOdobreni budžet: 3.000 KM
Saradnici na projektuZlatan Alibegović
Samir Lemeš
Ciljevi projektaOsnovni cilj projekta je podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite okoliša, o posljedicama nebrige o okolišu, te o mogućnostima individualnog djelovanja svih građana na zaštiti i očuvanju okoliša.
Konkretni ciljevi projekta se mogu podijeliti po tematskim oblastima u kojima su predviđene aktivnosti projekta:
1. Zaštita zraka
2. Značaj pošumljavanja u sanaciji klizišta
3. Razdvajanje otpada
4. Ušteda energije
Opis projektaPlanirani budžet projekta bio je 34.494 KM ali je odobreno manje od 10%, tako da su aktivnosti projekta bile značajno smanjene u odnosu na planirane. Kompletan budžet utrošen je na režijske troškove organizacije.
Ovaj projekat je usmjeren upravo ka podizanju svijesti građana svih uzrasta, korištenjem iskustava prikupljenih kroz aktivizam našeg udruženja u prethodnih 5 godina i saradnju s drugim organizacijama, nadležnim institucijama, medijima i građanima. Na osnovu tih iskustava, došli smo do zaključka da građanin, u ulozi prosječnog slušaoca/gledaoca svih vrsta medija (štampani i elektronski) nema strpljenja slušati duge emisije na radiju i na TV-u, nema strpljenja čitati preduge edukativne materijale, nego uglavnom prati samo naslove i kratke vijesti koje su dovoljno zanimljive da mu zaokupe pažnju. Iz tog razloga smo odlučili na svijest građana djelovati kratkim, ali zanimljivim ekološkim porukama, koje su na rubu da budu provokativne.